Vijeće sigurnosti u Hrvatskoj

Zagreb, 22. svibanj 2009.

U povodu 17. godišnjice primanja Republike Hrvatske u članstvo UN-a i prve godišnjice djelovanja Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, 21. je svibnja održana simulacija rada Vijeća sigurnosti UN-a na temu borbe protiv piratstva.

Simulaciju, koja je okupila predstavnike stalnih i nestalnih članica Vijeća sigurnosti – Francuske, Hrvatske, Rusije, SAD-a, Turske i Velike Britanije, otvorili su Joško Klisović, predsjednik Društva, te šef Misije UNPD-a, Nj.E. Yuri Afanasiev koji je tom prigodom istaknuo važnu ulogu koju UN, unatoč složenosti njegovog sustava donošenja odluka, igra u rješavanju globalnih prijetnji miru i sigurnosti.

U dvosatnoj simulaciji Vijeća sigurnosti, države su sudionice predstavile svoja viđenja načina na koji međunarodna zajednica i pojedinačne države mogu odgovoriti na globalnu prijetnju sigurnosti i međunarodnoj trgovini koju predstavlja sve intenzivnija piratska aktivnost, posebice u Adenskom zaljevu i na istočnim obalama Somalije. Zaključak je sudionika da se dugoročno rješenje problema piratstva na moru mora temeljiti na sveobuhvatnoj strategiji sastavljenoj od političkih, pravnih, humanitarnih i vojnih mjera. Potrebno je i dodatno koordinirati napore pojedinačnih zemalja i međunarodnih organizacija poput UN-a, EU-a i NATO-a.

HDUN je ovom simulacijom započeo projekt „UN u Hrvatskoj, Hrvatska u UN-u“, čiji je cilj približiti rad UN institucija hrvatskoj javnosti kao i tema kojima se UN bavi, te predstaviti angažman i današnju ulogu RH u UN-u.

HDUN zahvaljuje Akademiku Antunu Dubravku Jelčiću, Matici hrvatskoj, Hemingway baru i tvrtki Bo-Mah na pomoći u organizaciji događanja.

Posted in Novosti.