Poruka Glavnog tajnika UN-a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava 2009

Povodom međunarodnog Dana zaštite ljudskih prava kojim se ove godine obilježava 61. godišnjica donošenja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Glavni Tajnik UN-a Ban Ki-Moon osvrnuo se na borbu protiv diskriminacije koja je ovogodišnja tema dana ljudskih prava.

Ne postoji zemlja bez diskriminacije. Vidimo ju svugdje, u mnogim oblicima: starim i novim, prikrivenim i vidljivim, javnim i privatnim. Može se pojaviti u obliku institucionaliziranog rasizma, etničkog razdora, slučajeva netolerancije i odbacivanja ili pak kao službena nacionalna/državna inačica povijesti koja negira identitet dr ugih.

Diskriminacija pogađa pojedince i skupine koje su podložne napadima : osobe s invaliditetom, žene i djevojke, siromašno stanovništvo, migrante i sve one koji se smatraju drukčijima.

Ti “ranjivi“ ljudi često su isključeni iz sudjelovanja u ekonomskom, političkom, kulturnom i društvenom životu svoje zajednice. Fanatizam koji ih stigmatizira i isključuje mogu iskoristiti ekstremisti. U nekim zemljama, svjedoci smo uspona nove politike ksenofobije.

Ali te žrtve diskriminacije nisu usamljene. Ujedinjeni narodi stoje uz njih, posvećeni zaštiti svačijih prava, a posebno onih najranjivijih. To je naš identitet i naša misija.

Međunarodna zajednica ljudskih prava nastavlja se suprotstavljati neravnoteži i mržnji. Javna svijest je dovela do globalnih sporazuma koji nude pravnu zaštitu od diskriminacije i nejednakog postupanja.

Ali apstraktne obveze nisu dovoljne. Moramo se nastaviti suprotstavljati nejednakosti i netoleranciji gdje god bili prisutni.

Na Međunarodni dan ljudskih prava, pozivam sve ljude, na svim razinama, da se pridruže Ujedinjenim narodima i borcima za ljudska prava diljem svijeta u borbi protiv diskriminacije.

Posted in Novosti.