Održano posljednje predavanje i svečano zatvaranje UN Akademije

U Zagrebu, 17. prosinca 2009.

U srijedu, 16. prosinca, u Velikoj dvorani Novinarskog doma održano je posljednje predavanje obrazovnog programa Hrvatskog društva za Ujedinjene narode – UN Akademije, na temu „Dinamika odnosa: UN – EU – NATO – RH“, te svečana dodjela certifikata polaznicima programa.

Uz američkog veleposlanika Jamesa Foleya u panel-predavanju su sudjelovali Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj Uniji, te Mladen Staničić, voditelj odjela za međunarodne političke i gospodarske odnose pri Institutu za međunarodne odnose. Jednoipolsatno predavanje bilo je usmjereno na razrađivanje dinamike međusobnih odnosa UN-a, NATO-a i EU, posebno iz perspektive Republike Hrvatske kao članice dvaju, a uskoro i svih navedenih organizacija. Nakon rasprave, koju je moderirao Predsjednik HDUN-a Joško Klisović, polaznici UN Akademije i uzvanici panelistima su postavljali pitanja i iznosili svoje komentare. Uslijedilo je svečano zatvaranje UN Akademije i podjela certifikata uspješnim polaznicima, te prigodno druženje.

UN Akademija prvi je izvaninstitucionalni obrazovni program u Hrvatskoj koji obrađuje sustav UN-a i njegov rad, te pojedinačnim problematikama pristupa iz rakursa UN-a, kao najveće međunarodne organizacije čiji rad utječe na gotovo sve aspekte današnjice.

Sudeći prema odazivu aplikanata i uspjehu prvog ciklusa UN Akademije, izvjesno je da će Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode i dalje nastaviti rad na ovom projektu, uz nesebičnu pomoć kako članova, tako i predstavnika diplomatske i akademske zajednice.

Ovim putem zahvaljujemo svima koji su doprinijeli uspjehu UN Akademije – Institutu za međunarodne odnose, Veleposlanstvu SAD, predavačima, privatnim donatorima i članovima HDUN-a.

za Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode
Joško Klisović, Predsjednik

Posted in Novosti.