Završni panel i svečano zatvaranje UN Akademije

Zagreb, 14. travnja – U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija RH (MVPEI) panelom „UN i klimatske promjene“ završila je danas ovogodišnja, druga po redu UN Akademija koju su organizirali Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode (HDUN) i Diplomatska akademija MVPEI-a, uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj.

U panelu usmjerenom na aktualna pitanja klimatskih promjena i moguću ulogu UN-a u suzbijanju istih, sudjelovali su Dennis Tirpak, jedan od vodećih autora Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) i suradnik kanadskog Međunarodnog instituta za održivi razvoj, Matt Spannagle, UNDP-ev stručnjak za klimatske promjene, te Nj.E. David Blunt, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u RH. Panelisti su upozorili na opasnosti koje prijete čovječanstvu ukoliko se ne zaustavi trend rasta štetnih emisija CO2 i poduzmu mjere potrebne za zaustavljanje globalnog zatopljenja ispod razine od 2 stupnja Celzijusa.

Dennis Tirpak je predstavio znanstvene podatke koji nedvojbeno pokazuju da je u posljednja četiri stoljeća došlo do značajnog rasta štetnih emisija uslijed ljudskog utjecaja odnosno da se značajni porast štetnih emisija poklapa s početkom industrijske revolucije. “Dok je prosječna razina emisija CO2 do početka industrijske revolucije iznosila u prosjeku 280 ppmv, koncentracija CO2 zabilježena u ožujku 2011. u Mauna Loi iznosila je čak 392,4 ppmv”, rekao je Tirpak. Osvrnuo se na postojeću UN-ovu regulativu u ovom području i ukazao na izazove s kojima se suočavaju i države i međunarodne organizacije u bavljenju ovim pitanjem.

Matt Spannagle se osvrnuo na ulogu i rad UN-ovih agencija u području klimatskih promjena, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. “Problem klimatskih promjena je ogroman problem i prijetnja s kojim se svijet mora suočiti i to što prije. Prognoze nisu dobre i to je loša vijest. Ali, dobra je vijest da svijet danas raspolaže znanjem i tehnologijom za suočavanje s ovim problemom”, rekao je Spannagle. Ulogu UN-ovih agencija ocijenio je pozitivnom, prvenstveno zbog njihove nezavisnosti od mogućih partikularnih interesa privatnog sektora ili vladinih agencija. No, dodao je kako prostora za poboljšanje ima i kako je UN jak onoliko koliko su jake njegove države članice.

Britanski veleposlanik u Hrvatskoj, veleposlanik David Blunt, je u svom izlaganju istaknuo kako je uspješan odgovor na klimatske promjene jedan od središnjih ciljeva britanske politike. “Važno je krenuti od sebe. Mi u Britanskom veleposlanstvu smo to učinili”, rekao je predstavljajući projekt energetske učinkovitosti kojim je razina potrošnje struje u Veleposlanstvu u godinu dana smanjena za 30%.

Na kraju panela, Joško Klisović, predsjednik Hrvatskog društva za Ujedinjenje narode, dr. Mladen Andrlić, ravnatelj Diplomatske akademije MVPEI-a i Hoyt Hee, savjetnik u Veleposlanstvu SAD-a, su ovogodišnjim polaznicima – njih ukupno 25 izabranih na javnom natječaju među više od 200 prijavljenih – uručili certifikate o pohađanju UN Akademije.

Posted in Novosti.