Lora Vidović: Međunarodne organizacije mogu pomoći u stvaranju kvalitetnog sustava skrbi o djeci

U jednom od svojih zadnjih intervjua medijima, akademik Ivan Supek je rekao kako pod krovom Ujedinjenih naroda moramo stvoriti jedan pravedniji svijet. Upravo je u Ujedinjenim narodima vidio snagu koja može promijeniti svijet na bolje. Snaga UNICEF-a, koji djeluje u okviru sustava Ujedinjenih naroda, leži u brojnim partnerstvima koje organizacija ostvaruje od samih početaka. Partnerstva s vladama, udrugama, korporacijama, građanima i djecom, čine temelj UNICEF-ova djelovanja koji se od samoga osnutka financira isključivo iz dragovoljnih priloga.

Vjerujem kako će mnogim čitateljima biti zanimljiv podatak da se od 2003. godine UNICEF u Hrvatskoj financira isključivo od donacija hrvatskih građana i tvrtki. Oni svojom podrškom stoje iza UNICEF-ovih akcija, kao što su Stop nasilju među djecom ili Svako dijete treba obitelj. Prije toga, sredstva za rad stizala su iz drugih zemalja u kojima se prikupljala pomoć za djecu u Hrvatskoj.

Naša je zemlja dobar primjer koliko se investicije u razvoj i rast djece isplate te koliko međunarodne organizacije mogu pomoći u stvaranju kvalitetnog sustava skrbi o djeci. Prva UNICEF-ova pošiljka pomoći na naše je prostore stigla 1947. godine. Od humanitarne pomoći nakon Drugog svjetskog rata do početka devedesetih prošloga stoljeća, UNICEF je kontinuirano ulagao u različite segmente skrbi o djeci – od pomoći u izgradnji Centra za zaštitu majke i djeteta u Klaićevoj do otvaranja prvih suvremenih mljekara u Zagrebu, Karlovcu i Splitu te prve tvornice penicilina u Hrvatskoj. UNICEF je prva agencija Ujedinjenih naroda koja je otvorila svoj Ured u studenome 1991. godine, i prije međunarodnoga priznanja Hrvatske kao samostalne države, kako bi osigurala pomoć poput kupnje peći i kerozina za ogrjev u prognaničkim naseljima, bilježnica i školskog pribora, higijenskih paketa za bebe, hrane za malu djecu, lijekova i cjepiva. U godinama Domovinskoga rata i obnove, osigurano je oko 25 milijuna dolara pomoći za djecu u Hrvatskoj.

Rezultati tih dugoročnih ulaganja u djecu, od sredine prošlog stoljeća do danas, vrlo su opipljivi – smrtnost djece mlađe od 5 godina među najmanjima je u regiji (6 na 1000), iskorijenjene su boginje, dječja paraliza i druge dječje bolesti koje imaju trajne posljedice. Sustav primarne zdravstvene zaštite za djecu i majke je uspostavljen, osnovnoškolsko obrazovanje je osigurano za svako dijete, a brojne su škole opremljene kuhinjama i tehničkim kabinetima.

Suvremeni UNICEF-ovi programi za djecu koji se provode od 2003. godine nastoje pomoći unaprijediti postojeću kvalitetu skrbi – od rodilišta do roditeljskih vještina, škola i svih onih koji su uključeni u javnu skrb o djeci. Tako je jedan od ciljeva UNICEF-a i Vlade Republike Hrvatske smanjiti vršnjačko nasilje u osnovnim školama koje sve više kao problem zauzima svoj prostor u javnosti. Upravo je javnost u velikoj mjeri podržala program prevencije vršnjačkoga nasilja jer je u 7 godina njegova provođenja prikupljeno i potrošeno oko 6 milijuna kuna. I tu već možemo opipati rezultate –u školama koje provode UNICEF-ov program nasilje je prepolovljeno, a cilj nam je doći do što većeg broja škola.

Tisuće roditelja i najmlađe djece sudjelovalo je u baby fitness radionicama ili pak “školama za roditelje” koji su pokrenuti zahvaljujući akciji Prve 3 su najvažnije! čiji je naziv već ušao u žargon i promijenio shvaćanje o tome što je važno činiti za dječji razvoj u prvim godinama života.

Suvremene znanstvene spoznaje o skrbi o djeci temelj su svih UNICEF-ovih programskih aktivnosti koje uvijek imaju za cilj unaprijediti postojeći sustav skrbi kako bi djeca uživala ono što im je svijet obećao kroz Konvenciju o pravima djeteta – a to je najbolje što imamo!

U skladu s novom međunarodnom ulogom za koju se naša zemlja priprema, a to je članstvo u Europskoj uniji, UNICEF je u Hrvatskoj počeo prikupljati sredstva za pomoć zemljama u razvoju. Hrvatski su građani u nekoliko kriznih situacija pokazali veliku solidarnost s djecom i obiteljima Darfura, Mianmara, Gaze i Haitija. Nadalje, hrvatski su školarci zajedno sa svojim učiteljima, roditeljima i zajednicama pokazali veliki entuzijazam, ali i vrlo konkretne rezultate u prikupljanju sredstava za izgradnju škola u Africi. Njihov je trud prepoznalo i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, koje je svojom donacijom dodatno ojačalo akciju Škole za Afriku. Zahvaljujući donacijama iz Hrvatske u Ruandi je izgrađeno i obnovljeno 8 osnovnih škola.

Bilo kroz program redovnih donacija ili jednokratnim uplatama građana, bilo sredstvima prikupljenih od prodaje tradicionalnih UNICEF-ovih čestitki i darova, ili novčanim i nenovčanim donacijama tvrtki (primjerice, Hrvatski telekom se odriče prihoda od poziva na donacijske telefone, a oglašivači UNICEF-u doniraju oglasni prostor), UNICEF-ov rad u Hrvatskoj je osiguran i zasnovan na širokoj svijesti uključenih o tome koliko je važno djeci dati najbolje od onog što im možemo ponuditi.

Stoga koristim i ovu prigodu da pozovem sve članove Hrvatskoga društva za Ujedinjene narode i ostale čitatelje ove kolumne, da se uključe u UNICEF-ove akcije – kao roditelji, donatori ili volonteri. Samo zajedno možemo promijeniti i Hrvatsku i svijet na bolje!

Lora Vidović

Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Posted in Kolumne.