Predsjednica Vlade Jadranka Kosor: „U dogledno vrijeme, i East Riverom će upravljati žena“

Po povratku iz New Yorka, gdje je 27. rujna održala govor na 65. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, predsjednica Vlade Jadranka Kosor podijelila je s HDUN-om svoje viđenje aktualnog položaja RH na međunarodnoj sceni, kandidaturi Hrvatske za članstvo u Komisiji za izgradnju mira te pitanju rodne ravnopravnosti u UN-u i politici općenito.

Zagreb, 1. listopada 2010.

1. Poznata je izreka da tko uspije u New Yorku, uspjet će svugdje. Suzimo li New York na UN, pitanje glasi – je li prema Vašem dojmu Hrvatska uspjela? Točnije, jesmo li i kako priznati i prepoznati?

Hrvatska je zasigurno uspjela i to ne samo u New Yorku nego i globalno. Članica smo Ujedinjenih naroda od 1992. godine. Tada smo bili na dnevnom redu UN-a kao zemlja koja je trebala pomoć međunarodne zajednice, čak u jednom trenutku i domaćin najveće mirovne misije UN-a do tada, da bi se ta uloga do danas potpuno promijenila i Hrvatska postala davateljicom mirovnih snaga i izvoznicom sigurnosti, u uskoj suradnji s našim sadašnjim NATO i budućim EU partnerima.

Položaj Hrvatske potvrđen je izborom u članstvo Gospodarskog i socijalnog vijeća (ECOSOC-a 2000.-2002.), Komisije za izgradnju mira (2006.-2007.) te Vijeća sigurnosti (2008.-2009.). Posebno ističemo hrvatsko članstvo u Vijeću sigurnosti, što je kruna dosadašnjeg angažmana unutar sustava UN-a, potpomognuta prisutnošću hrvatskih vojnika, policajaca i diplomata u čak 14 mirovnih operacija diljem svijeta.

2. Prva ste hrvatska premijerka za govornicom Opće skupštinje UN-a. U svom govoru pozdravili ste, među ostalim, uspostavu tijela “UN Women” i založili se za jednakost spolova i jačanje uloge žena. Na čelu Glavnog tajništva UN-a redom su godinama – muškarci. Je li u tom smislu sazrijelo vrijeme za promjene na East Riveru?

Rodna ravnopravnost jedna je od najvećih društvenih vrednota i krajnje je vrijeme da počnemo živjeti u skladu s tim načelom. Žene više ne smiju biti ukras u politici, potrebno im je dati mjesta gdje je stvarna moć. Pozitivno je da je danas na čelu europskih država i vlada desetak žena, dok prije šezdeset godina nije bilo niti jedne. Usprkos još uvijek vidljivom disparitetu i u politici kao i u ostalim sektorima, sigurna sam da će, u dogledno vrijeme, i East Riverom upravljati žena.

3. Hrvatska je najavila svoju kandidaturu za članstvo u Komisiji za izgradnju mira za razdoblje 2012.-2013.godine. Koje su naše prednosti za dobivanje tog mjesta, koja iskustva možemo podijeliti?

Nakon uspješnog mandata u Komisiji za izgradnju mira u njenom prvom sazivu 2006.-2007. i dvogodišnjeg mandata nestalne članice u Vijeću sigurnosti 2008.-2009., RH želi i u budućnosti aktivno sudjelovati u rješavanju globalnih izazova, posebice u kontekstu savezničkih napora NATO-a i u kontekstu budućeg članstva u Europskoj uniji i sukreiranju njezine Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, ali i osnaživanja svoje potpore regiji jugoistočne Europe.

RH je spremna iskoristiti svoja stečena, široka iskustva iz dosadašnjih aktivnosti i pokazujući se tako ujedno kao sposoban i pouzdan partner i aktivni član euro-atlantskih integracija u smislu razvoja postojećih i budućih NATO i EU mirovnih misija. Upravo stoga je i istaknuta kandidatura za ponovno članstvo RH u Komisiji za izgradnju mira za razdoblje 2012.-2013.

Posted in Kolumne.