Training for Trainers in Culture and Language Learning, 2. do 12. studenog 2013. godine, Sletterstrandu u Danskoj

Dansko društvo za Ujedinjene narode organiziralo je radionicu Training for Trainers in Culture and Language Learning koja se održala od 2. do 12. studenog 2013. godine u Sletterstrandu u Danskoj, na obali Sjevernog mora. Radionica je dio projekta u okviru europskog programa Mladi na djelu, a u kojem je Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode partner. Na treningu je sudjelovalo 24 predstavnika iz šest zemalja (Danske, Grčke, Mađarske, Rumunjske, Španjolske i Hrvatske). Sudionici su kroz niz praktičnih radionica stekli bolji uvid u metode poučavanja jezika te su naučili kako uvažavati različita viđenja kulture te promišljati o procesima društvene integracije i stereotipima koji otvaraju pitanja prihvaćanja, razumijevanja i tolerantnog suživota s drugim. Time se htjelo potaknuti prisutne i na njihov osobni doprinos stvaranju i oblikovanju međukulturalnog dijaloga u kontekstu Europske unije, ali i šire.

Kroz neformalne metode učenje, interaktivne radionice, vježbe i prezentacije nastojalo se ukazati na koji način jezik, kultura, identitet, stereotipi i generalizacije utječu na proces komunikacije među pojedincima različitih jezičnih i kulturnih pozadina. Nadalje, ovim se treningom nastojalo pokazati na koji se način mogu prevladati smetnje u komunikaciji, a na koji se način komunikacija može obogatiti i oplemeniti upravo zahvaljujući različitostima.

Sudionici su uživali u opuštenoj i pozitivnoj atmosferi, raznolikoj danskoj kuhinji i očuvanoj prirodi, a dodatno upoznavanje sa zemljama iz kojih sudionici dolaze, s njihovim prirodnim ljepotama, kulturnom baštinom i osobitostima jezika omogućeno je i tijekom dviju međukulturalnih večeri. Na njima su sudionici iz šest država Europske unije tradicionalnom hranom, pićem i glazbom pozvali na putovanje zemljom iz koje dolaze. Dinamične međukulturalne večeri bile su najbolji pokazatelj da je, premda predstavnici govore različite jezike te im se kulture i običaji u velikoj mjeri razlikuju, razumijevanje drugoga i drukčijeg, a time i upoznavanje i obogaćivanje sebe, moguće uz otvoreno srce i razigran duh.

Hrvatski predstavnici Dansku su napustili puni novih iskustava i znanja koja će im zasigurno pomoći u radu u međunarodnom okruženju, a osobito pri poučavanju jezika.

Posted in Novosti.