Hrvatska izabrana za članicu Ekonomskog i socijalnog vijeća UN-a

U četvrtak, 8. studenog 2012. godine, na izborima pred Općom skupštinom Ujedinjenih Naroda u New Yorku, Republika Hrvatska izabrana je za članicu Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) Ujedinjenih Naroda, na razdoblje od 2013. do 2015. godine.

Uz Vijeće sigurnosti i Opću skupštinu, ECOSOC je jedno od glavnih tijela Ujedinjenih Naroda, a nadležno je za koordinaciju UN-ovih aktivnosti na međunarodnim gospodarskim i društvenim pitanjima, kao i pitanjima iz područja kulture, obrazovanja, zdravstva, ljudskih prava temeljnih sloboda. Članstvo ECOSOC-a ukupno broji 54 države članice Ujedinjenih Naroda, a rad u Vijeću odvija se kroz funkcionalne, regionalne i stalne komisije i odbore, specijalizirane agencije, programe i fondove UN-a te ad hoc radne skupine i druga stručna tijela.

Republika Hrvatska već je bila članica ECOSOC-a u razdoblju od 2000. do 2002. godine te ujedno i predsjedala Vijećem posljednju godinu članstva. Novo članstvo u ovom Vijeću potvrda je međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske te ujedno i prilika za Republiku Hrvatsku da vlastitim iskustvom i znanjem pruži svoj doprinos u promicanju i ostvarenju gospodarskih i socijalnih politika od važnosti za Ujedinjene Narode kao globalne organizacije.

Uz Republiku Hrvatsku, za članove ECOSOC-a izabrani su i Albanija, Benin, Bolivija, Kanada, Kolumbija, Haiti, Kuvajt, Kirgistan, Mauricius, Nepal, Nizozemska, San Marino, Sudan, Tunis, Turkmenistan te Sjedinjene Američke Države.

Mandat Republike Hrvatske u ECOSOC-u počinje s 1. siječnjem 2013. godine, a završava 31. prosinca 2015. godine.

(izvor: www.mvep.hr)

Posted in Novosti.