Svečano otvaranje UN Akademije 2013.

Predavanjem zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova RH mr.sc. Joška Klisovića na temu “Uvod u sustav UN-a”, u Zagrebu, 30. siječnja 2013. godine, otvorena je ovogodišnja UN Akademija. Ovaj specijalistički obrazovni program održava se četvrtu godinu zaredom, a polaznike su uvodno pozdravili predstavnici suorganizatora – predsjednik Hrvatskog društva za UN prof.dr.sc. Davorin Lapaš, načelnik Diplomatske akademije MVEP RH dr.sc. Mladen Andrlić i gospodin Alan Kečkeš, voditelj projekta UN Akademije.

Program pohađa dvadeset i šest polaznika programa, redom mlađi zaposlenici iz javnog i privatnog sektora te studenti diplomskih i poslijediplomskih studija odabrani putem javnog natječaja između gotovo 250 kandidata. U ciklusu od deset predavanja upoznat će se s temeljnim znanjima o sustavu i radu Ujedinjenih naroda, procesu donošenja odluka, značenju UN-a u rješavanju važnih globalnih pitanja, te odnosima između UN-a, drugih međunarodnih organizacija i vlada država članica. U općem dijelu programa pruža se uvid u temeljnu strukturu i tijela UN-a, dok se poseban ciklus predavanja na izabranu aktualnu temu ove godine odnosi na „UN, međunarodne organizacije i ljudska prava“.

Predavači su vodeći hrvatski stručnjaci za međunarodne odnose s bogatim iskustvom rada s UN-om,napose iz MVEP-a i drugih tijela državne uprave RH, akademske zajednice, kao i međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj.

Posted in Novosti.