Održana konferencija Zagreb International Model United Nations (ZAGiMUN)

U organizaciji članova Model UN kluba Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld od 28. studenog do 1. prosinca ove godine održana je dugo pripremana međunarodna konferencija Zagreb Model United Nations (ZAGiMUN) koja je okupila više od 80 studenata i mladih profesionalaca iz deset zemalja.

Svečanom ceremonijom otvaranja u Kući Europe na kojoj su prisustvovali visoki uzvanici i uvaženi panelisti, veleposlanici Ruske Federacije, Nj.E. g. Azimov i Kraljevine Španjolske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. g. Aznar te dekan VŠMOD Dag Hammarskjöld, akademik g. Ivo Šlaus, započela je konferencija koja je iznjedrila vrsne debatante, mnogobrojne dokumente te zanimljive i konstruktivne rasprave. Kroz tri dana koliko su trajala formalna zasjedanja, delegati su u okviru Vijeća sigurnosti (UNSC), Vijeća za ljudska prava (UNHRC) i Međunarodnog suda (ICJ) pokušavali naći odgovarajuća rješenja za probleme koji su pred njih bili postavljeni, a usko su vezani uz jednu od trenutno najznačajnijih politika – Agendu 2030 i 17 ciljeva održivog razvoja (SDGs).

Osim rada u vijećima gdje su mladi sudionici trebali pokazati svoje diplomatske i govorničke vještine, imali su priliku i dodatno produbiti svoje znanje o navedenim pitanjima na edukativnim panelima. Akademik g. Ivo Šlaus, predsjednik HDUN-a g. Petar Popović, g. Goran Selanec i g. Tomislav Tomašević približili su sudionicima problematiku vezanu uz trenutni koncept održivog razvoja i Agendu 2030 te prokomentirali stupanje na snagu Pariškog sporazuma i realne mogućnosti njegove implementacije. Nakon četverodnevnog programa ispunjenog brojnim edukativnim i zabavnim sadržajima, sudionici su se uputili svojim kućama bogatiji za još jedno Model UN iskustvo.
Ovim putem željeli bismo se posebno zahvaliti brojnim partnerima koji su pridonijeli organizaciji ovog projekta: Uredu Predsjednice RH, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstvu znanosti i obrazovanja RH, Gradu Zagrebu, Turističkoj zajednici Republike Hrvatske i Grada Zagreba, Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilištu u Zagrebu i njegovim sastavnicama te donatorima.

Čestitamo našim članovima na organizaciji ovog projekta i veselimo se idućem izdanju ZAGiMUN-a 2017. godine!

Osvrt glavnog tajnika HDUN-a i voditelja projekta, Rikija Pahlića na ZAGiMUN 2016 i najava budućih planova za Student Association of International Affairs (SAIA)

Posted in Uncategorized.