Održan okrugli stol “25 godina članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima”

Povodom 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima u petak, 26. svibnja, u Europskom domu Zagreb održao se okrugli stol ministara vanjskih poslova koji su obilježili proteklo razdoblje, od stvaranja neovisne države do današnjeg punopravnog članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Okrugli stol “25 godina članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima” organiziralo je Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova i Europskim pokretom Hrvatska / Europskim domom Zagreb.

U ime organizatora, pozdravne govore održali su gđa. Nataša Owens, predsjednica Europskog pokreta Hrvatska i g. Petar Popović, predsjednik Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, a uvodni govor o značaju članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima i globalnim izazovima održao je g. Davor Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Uoči okruglog stola prvi put je prikazan video o kovanici od 25 kuna akademskog kipara Damira Mataušića koju je povodom 25. obljetnice članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima izradila Hrvatska narodna banka.

Okrugli stol otvoren je čitanjem pisma prvog ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, g. Zdravka Mršića. Osim ministra Stiera, na okruglom stolu sudjelovali su i bivši ministri vanjskih poslova, g. Mate Granić i g. Miomir Žužul, bivša ministrica vanjskih i europskih poslova, gđa. Vesna Pusić i bivši ministar vanjskih i europskih poslova, g. Miro Kovač.

Sudionici okruglog stola osvrnuli su se na dug i složen put koji je Republika Hrvatska prošla za svojeg članstva u Ujedinjenim narodima: od zemlje opterećene ratom i agresijom, primateljice međunarodne razvojne pomoći na čijem se području nalazilo nekoliko mirovnih misija Ujedinjenih naroda do zemlje koja je zaokružila svoj teritorijalni integritet, pristupila mnogim drugim međunarodnim organizacijama, postala donator razvojne pomoći i pošiljatelj vlastitih postrojbi u mirovne misije širom svijeta. Nakon moderirane rasprave, sudionici su odgovarali na pitanja okupljenih i iznijeli svoje mišljenje o budućnosti Ujedinjenih naroda, odnosu Ujedinjenih naroda i Europske unije i važnosti postizanja rodne ravnopravnosti za ostvarenje univerzalnih vrijednosti i Globalnih ciljeva održivog razvoja.

Posted in Uncategorized.