Svečano zatvaranje osme UN Akademije – Ujedinjeni narodi i migracijski izazovi

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske svečanom dodjelom uvjerenja završila je osma po redu UN Akademija u organizaciji Hrvatskog društva za Ujedinjene narode (HDUN) uz podršku Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Ovogodišnja UN Akademija pod nazivom “Ujedinjeni narodi i migracijski izazovi” posvećena je društvenim, ekonomskim i okolišnim okidačima migracijskih procesa.

Svečanu dodjelu otvorio je dr. sc. Mladen Andrlić, načelnik Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH osvrnuvši se na osam godina uspješne suradnje Diplomatske akademije MVEP-a i HDUN-a na organizaciji UN Akademije koja je postala prepoznatljiv edukativni program.

U ime Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, polaznicima i gostima obratili su se g. Riki Pahlić, voditelj UN Akademije i prof. dr. sc. Petar Popović, predsjednik Hrvatskog društva za Ujedinjene narode. Kroz godine UN Akademija razvila se u program koji omogućuje jedinstvenu priliku za stjecanje znanja o sustavu Ujedinjenih naroda i razmjenu mišljenja o aktualnim i budućim izazovima. Protekle dvije godine posebnu se pozornost posvećuje Globalnim ciljevima održivog razvoja – Programu za održivi razvoj 2030. te povezivanju javnih institucija, udruga i pojedinaca kako bi se aktivnim sudjelovanjem u postizanju zadanih ciljeva unaprijedilo stanje u vlastitoj zajednici, a ovogodišnji polaznici svojom su aktivnošću na predavanjima pokazali kako su spremni sudjelovati u javnom dijalogu o globalnim temama s utjecajem na Hrvatsku.

Nakon uvodnih pozdrava, okupljenima se u ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova obratila uvažena gošća osme UN Akademije, mr. sc. Zdenka Bušić, državna tajnica za političke poslove MVEP-a. U svojem govoru istaknula je kvalitetu programa ovogodišnje UN Akademije te suradnju HDUN-a i MVEP-a u organizaciji okruglog stola ministara vanjskih poslova povodom 25. godišnjice članstva RH u Ujedinjenim narodima. Tijekom svojeg izlaganja s polaznicima je razgovarala o složenosti aktualnih migracijskih izazova te nepostajanju univerzalnog rješenja za migracije prema Europskoj uniji koje su rezultat klimatskih čimbenika, političke nestabilnosti, ratnih sukoba i drugih međusobno povezanih faktora.

Podjelom uvjerenja i grupnim fotografijama službeno je zaključen program osme UN Akademije, a Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode ovim se putem zahvaljuje ovogodišnjim predavačima i polaznicima na aktivnom sudjelovanju i svakom budućem promicanju načela Povelje UN-a u javnom dijalogu.

Otvaranje natječaja za 9. generaciju polaznika obrazovnog programa UN Akademije planira se početkom 2018. godine.

Posted in Uncategorized.