Održana radionica Obrazovanje za globalnu odgovornost

U četvrtak, 29. lipnja 2017. godine, Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode održalo je radionicu „Obrazovanje za globalnu odgovornost“ s temom predstavljanja UN-ovih Globalnih ciljeva održivog razvoja. Radionica je bila namijenjena svim zainteresiranim organizacijama koje rade s mladima: osnovnim i srednjim školama, udrugama i drugim zainteresiranim organizacijama. Radionica se održala u Privatnoj umjetničkoj gimnaziji u Zagrebu u sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom „Obrazovanje za globalnu odgovornost“. Radionici se odazvalo više od 40 sudionika iz raznih dijelova Hrvatske i iz različitih područja djelovanja, uključujući predstavnike škola, udruga, organizacija mladih pa čak i predstavnika visokih učilišta i fakulteta.

Na radionici su sudionici imali priliku upoznati se s glavnim ciljevima održivog razvoja te načinima na koji te ciljeve mogu prenijeti mladima. U uvodnom dijelu radionice Riki Pahlić, glavni tajnik HDUN-a, ukratko je predstavio sustav i djelokrug Ujedinjenih naroda te glavne ciljeve i aktivnosti udruge Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode.Nakon uvoda, gđa Lidija Pavić-Rogošić, direktorica udruge ODRAZ – Održivi razvoj zajednice, predstavila je Globalne ciljeve održivog razvoja (eng. Sustainable Development Goals) i naznačila njihovu važnost u razvijanju svijesti mladih o globalnim izazovima suvremenog svijeta. U drugom dijelu radionice, Ružica Jurčević, voditeljica projekata HDUN-a, dala je teorijski okvir na temu globalnog obrazovanja i metodologiji uvođenja u odgojno-obrazovni sustav, nakon čega je predstavila i sami projekt, njegove glavne ciljeve, internetsku stranicu te proces certificiranja škola i udruga. Nakon održanih predavanja uslijedila je radionica u kojoj su se sudionici mogli pobliže upoznati s radionicama koje su izravno vezane za promicanje Globalnih ciljeva (tzv. Method Box).

Zahvaljujemo svim sudionicima na odazivu te se nadamo da će se pridružiti zajedničkim naporima da mlade ljude osposobimo za bolji i pravedniji svijet. Sve škole, udruge i organizacije koje bi se voljele certificirati i biti dio zajednice koja dijeli zajedničku viziju o solidarnijem svijetu slobodno se mogu registrirati na stranici http://globalresponsibility.eu/, a o samom procesu certifikacije i dobivanju pristupa Method box-u, koji sadrži više od 40 radionica, mogu se obratiti nacionalnoj koordinatorici Ružici Jurčević na e-mail adresu: ruzica.jurcevic@una-croatia.org.

Posted in Uncategorized.