Održana međunarodna konferencija Zagreb International Model United Nations Conference on Shared Responsibility

Od 4. do 7. listopada 2017. godine, uz organizaciju MUN kluba Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, održana je međunarodna konferencija Zagreb International Model United Nations Conference on Shared Responsibility (ZAGiMUN), okupivši više od 50 sudionika iz mnogih europskih zemalja.
Program konferencije sastojao se od Model United Nations (MUN) simulacija i panel diskusija o održivom razvoju, prevenciji konflikata te povezanosti Ujedinjenih naroda i Europske unije. Simulacije i panel diskusije moderirali su članovi MUN kluba Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, a sve aktivnosti konferencije usko su bile vezane uz Globalne ciljeve održivog razvoja Ujedinjenih naroda (UN Sustainable Development Goals – SDGs) – Program za održivi razvoj 2030. godine.
Kroz simulacije, sudionici konferencije su mogli steći iskustvo delegata Vijeća sigurnosti (UNSC), Vijeća za ljudska prava (UNHRC) i UNESCO-a. Teme o kojima se raspravljalo su uključivale sadašnjost i budućnost nuklearnog oružja i humanitarnu krizu u Južnom Sudanu (UNSC), izrabljivanje i pothranjenost djece u Demokratskoj Republici Kongo te kršenje ljudskih prava nad Rohingya muslimanima (UNHRC), kao i ilegalnu trgovinu umjetnina i artefakata na području konfliktnih područja te problem needuciranosti zapadne kulture o tradicijama plemena i njihovom očuvanju (UNESCO). Sudionici su, braneći stavove država koje predstavljaju, naučili neke od principa demokratske debate i diplomatskog ponašanja, suradnje i procesa donošenja odluka, a na kraju simulacija su donošenjem rezolucija predlagali vlastita rješenja na trenutne globalne probleme.
Tijekom četverodnevnog programa ispunjenog edukativnim sadržajima, ali i društvenim aktivnostima te međusobnim druženjem, sudionici su naučili nešto više o održivom razvoju, sklopili mnoga prijateljstva, upoznali grad Zagreb i naposljetku se vratili kućama, gdje će nastaviti prenositi stečeno znanje.
Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su podržali projekt: Ured predsjednice RH, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Ministarstvo zaštite okolišta i energetike RH, Grad Zagreb, Sveučilište u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Održivi razvoj zajednice – ODRAZ i Forum za održivi razvoj – Zeleni prozor.

Posted in Uncategorized.