Svečano otvaranje UN Akademije 2018.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova za multilateralu i globalna pitanja g. Amir Muharemi i načelnik Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, g. Joško Paro, otvorili su u Zagrebu, 14. ožujka, devetu UN Akademiju, specijalistički obrazovni program kojeg tradicionalno organiziraju Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode i Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Deveta UN Akademija pod naslovom “Ujedinjeni narodi i kultura” otvorena je u prostorijama Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH predavanjem “Uvod u sustav Ujedinjenih naroda” g. Joška Klisovića, potpredsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora.

Program pohađa tridesetak polaznika, redom mlađi zaposlenici iz javnog i privatnog sektora te studenti diplomskih i poslijediplomskih studija odabrani putem javnog natječaja između više od 200 kandidata. U ciklusu od deset predavanja upoznat će se s temeljnim znanjima o sustavu i radu Ujedinjenih naroda, procesu donošenja odluka, značenju Ujedinjenih naroda u rješavanju važnih globalnih pitanja, te odnosima između UN-a, drugih međunarodnih organizacija i vlada država članica. U općem dijelu programa pruža se uvid u temeljnu strukturu i tijela UN-a, dok se poseban ciklus predavanja na izabranu aktualnu temu bavi kulturom u znaku Europske godine kulturne baštine.

Predavači su vodeći hrvatski stručnjaci za međunarodne odnose s bogatim iskustvom rada u okvirima Ujedinjenih naroda, napose iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova i drugih tijela državne uprave RH, akademske zajednice, kao i međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj.

Posted in Uncategorized.