Međunarodni projekt „Play for Human Rights“ (Bacoli, Italija)

Od 15. do 21. svibnja 2018. godine, u talijanskom gradu Bacoliju, održane su aktivnosti u sklopu Erasmus+ međunarodnog projekta pod nazivom „Play for Human Rights“. U tom kontekstu, održan je tečaj obuke mentora u promociji i ostvarenju ljudskih prava putem sportskih aktivnosti, od lokalnih zajednica do državnih i međunarodnih institucija.

Uz nositelja projekta, Sfera Italy (Italija), sudjelovalo je ukupno 27 sudionika iz partnerskih organizacija: Actividad Fisica Adaptada para el Desarrollo Integral (Španjolska), Rooftop Theatre ltd (Cipar), Sfera Srbija (Srbija), Charitable Organization Vzayemopomich (Ukrajina) i Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode (Hrvatska). Hrvatski predstavnici bili su Andrea Štemberger i Haris Pajalić, dok je Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode predstavljao Luka Leško, polaznik UN Akademije.

Polaznici su razmijenili primjere dobre prakse te stekli znanja i vještine, potrebne za ostvarenje ljudskih prava u prostoru sporta, edukacije, izgradnje i očuvanja mira itd. Tijekom diskusija, istaknuti su uspješni primjeri organizacije sportskih događaja s plemenitim ciljevima, primjerice u drugom najvećem ukrajinskom gradu Kharkivu, španjolskoj Valenciji te Zagrebu, u kojemu se već tradicionalno organizira „Međunarodni dan sporta za razvoj i mir“ s ciljem promocije ljudskih prava i tolerancije, te prikupljanja osnovnih namirnica za potrebite.
Putem predavanja, diskusija, radionica, sportskih i menadžerskih aktivnosti, te organizacijom multisportskog festivala, polaznici su stekli osnovna i specifična znanja o dobrobitima sporta u ostvarenju ljudskih prava na svim razinama. Jedan od ciljeva projekta jest i kreiranje mreže mentora u ovome području, te uspostavljanje suradnje s renomiranim međunarodnim sportskim organizacijama.


Posted in Novosti.