Održano predavanje „Gastrodiplomatske delicije“ u organizaciji Kluba za javnu diplomaciju

Klub za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i Europskim domom Zagreb, organizirao je predavanje pod nazivom „Gastrodiplomatske delicije“, koje su održali veleposlanik Hidajet Biščević, chef David Skoko i profesor Vedran Habel u Europskom domu Zagreb, 4. veljače 2019. godine.

Prisutne je uvodno pozdravio suvoditelj Kluba za javnu diplomaciju HDUN-a, prof. dr. sc. Goran Bandov te se zahvalio partnerima na iskazanoj podršci u organizaciji ovog jedinstvenog događaja.

Predavanju je prisustvovao iznimno veliki broj sudionika, uključujući izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Matu Granića, predstavnike Ministarstva vanjskih i europskih poslova te raznih tijela državne uprave, članove Hrvatskog diplomatskog kluba, polaznike Diplomatske akademije MVEP-a te predstavnike akademske zajednice i medija kao i prijatelje HDUN-a.

Hidajte Biščević, prvi hrvatski veleposlanik EU-a (Delegacija u Tadžikistanu) te bivši glavni tajnik Vijeća za regionalnu suradnju i veleposlanik RH u Turskoj i Rusiji, u svojem se izlaganju primarno osvrnuo na ulogu hrane u diplomaciji, istaknuvši hranu kao bitan čimbenik u međunarodnom pregovaranju. Autor prve hrvatske knjige o gastrodiplomaciji „Diplomacija za stolom“ iznio je povijesno-kulturni uvid u gastrodiplomaciju, naglasivši da su mnoge važne odluke u svijetu donesene za stolom na kojem je uvijek bilo obilje hrane.

Chef David Skoko, prvi hrvatski kuhar s vlastitom emisijom na FOX-ovom kulinarskom kanalu 24Kitchen, istaknuo je važnost pripreme i očuvanja hrvatskih tradicionalnih jela. Ukazao je na važnost dostupnosti autohtonih namirnica, ukoliko se Hrvatska želi prezentirati kao gastro odredište. Također je skrenuo pozornost na problem uvoza hrane – posebice one s kojom Hrvatska inače u velikoj količini raspolaže te podsjetio da jedino autohtona hrvatska kuhinja može biti prepoznatljiva u svijetu.

Profesor Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja, predstavio je aktivnosti Udruge koja je osnovana 2009. godine s ciljem pružanja edukacije osobama s invaliditetom i senzibiliziranjem javnosti o radnim sposobnostima osoba s posebnim potrebama i djece bez roditeljske skrbi. Naglasio je da su socijalno osjetljive skupine ljudi često izdvojene iz društva, degradirane i ograničavane kada se radi o zapošljavanju, a upravo je misija i cilj UNUO-a da putem pravilne edukacije osobama s invaliditetom pruži priliku za ponosni odlazak na tržište rada i dostojanstveniji život.

Sudionici predavanja razmijenili su mišljenja s predavačima o pitanjima vezanim za ulogu hrvatske gastronomije u današnjim međunarodnim odnosima te su im se posebno zahvalili na inspirativnom i ukusnom predavanju, zaželivši im puno uspjeha u daljnjem promicanju hrvatske gastronomije u domovini i inozemstvu.

 

 

Posted in Uncategorized.