Želja za suradnjom i zanimljive ideje – održan sastanak UN društava u Rimu

Od 20. do 21. svibnja 2019. godine HDUN je sudjelovao na godišnjem sastanku europskih UN društava u Rimu. Sastanak je organizirala Svjetska federacija UN društava (eng. World Federation of UN Associations; WFUNA) u suradnji s UNA-Italy, a na sastanku je sudjelovalo više od 20 UN društava iz raznih dijelova Europe.

Prvi dan sastanka uvodne riječi uputili su Franco Frattini, predsjednik UNA Italy i Bonian Golmohammadi, glavni tajnik WFUNA-e, koji su se osvrnuli na rad svojih organizacija u protekloj godini te naglasili da je, u kontekstu nedavnih događanja u svijetu, UN posebno istaknuo važnost Globalnog cilja 16 (SDG 16): Mir i pravda / Snažne institucije.

Marcela Villareal, direktorica Odjela za partnerstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu (eng. Food and Agriculture Organization; FAO) izrazila je zabrinutost zbog povećanja broja osoba koje su neuhranjene i glade. Napomenula je da je do 2016. godine broj gladnih osoba bio u padu, no da se broj u protekle tri godine povećao i sada iznosi 821 milijun. Povećanje broja gladnih osoba posljedica je ratova i klimatskih promjena (npr. rat u Siriji i mnogobrojne suše i potopi). S druge strane, istaknula je da broj gojaznih osoba raste trostruko brže nego prije, pa tako danas u svijetu postoji 672 milijuna gojaznih osoba, a za više od 2 milijarde osoba smatra se da ima preveliku težinu.

Luis Jimenez McInnis, direktor Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (eng. International Fund for Agricultural Development; IFAD) naglasio je da 80% siromašnih dolazi iz ruralnih područja te da su, sukladno tome, aktivnosti IFAD-a usmjerene prema smanjivanju siromaštva u tim područjima, pri čemu su posebno targetirane žene i djeca.

Staffan de Mistura, bivši podtajnik Italije za vanjske poslove i aktivist UN-a, održao je nadahnjujuće predavanje o važnosti UN-a i njegove uloge u kontekstu brzih promjena u svijetu. Naglasio je da UN nikako ne smije postati beznačajan jer je potreban onima kojima treba nada te istaknuo da će bez UN-a svijet postati kaotičan (citat: „The alternative to UN is chaoss“).

Bettina Tucci Bartsiotas, direktorica Međuregionalnog instituta za istraživanje kriminala i pravde Ujedinjenih naroda (eng. United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute; UNICRI) održala je kratko predavanje o ulozi UNICRI-a u održavanju mirnog, pravednog i inkluzivnog društva. Naglasila je da je najbolji način sprječavanja zločina zaštita i osnaživanje marginaliziranih i isključenih skupina.

Poslije uvodnih predavanja održan je sastanak WFUNA-e i UN društava. Bonian Golmohammadi ukratko se osvrnuo na aktivnosti WFUNA-e u prošloj godini, naglašavajući projekt „Human Rights in Action“, aktivnost za mlade koji žele naučiti više o ljudskim pravima. Naveo je da su otvorene prijave za Model UN u Genevi, koji će se održati početkom studenog ove godine. Naglasio je da će se glavne aktivnosti WFUNA-e u sljedećoj godini orijentirati na Globalni cilj 16 (SDG 16), a posebno na SDG 16+ (https://www.sdg16.plus/). U okviru sastanka raspravljalo se i o obilježavanju 75. godišnjice osnivanja UN-a sljedeće godine i načinima na koje se Društva mogu uključiti. Nadalje, raspravljao se i  o suradnji s poslodavcima u ostvarivanju Globalnih ciljeva održivog razvoja.

Drugi dan organiziran je posjet Organizaciji za prehranu i poljoprivredu (FAO). Ova organizacija poseban naglasak stavlja na Globalni cilj br. 2. Iskorjenjivanje gladi. Navode da FAO svoju ulogu vidi kao facilitatora dijaloga različitih dionika te kao platformu za razmjenu iskustava i primjera dobre prakse. Predstavili su svoje projekte i publikacije koje su vezane za Globalne ciljeve, poput Transforming food and agriculture to achieve SDG’s (http://www.fao.org/3/I9900EN/i9900en.pdf).

U okviru posjeta, raspravljalo se i o Izvještaju SDG Index i Dashboards za 2018. godinu (https://www.sdgindex.org/reports/2018/). Ovo je prva svjetska studija koja procjenjuje gdje svaka zemlja stoji u odnosu na Globalne ciljeve. Prema navedenom indexu, od 156 obuhvaćenih zemalja, Švedska je prva u postizanju ciljeva, zadnja je Srednjoafrička Republika, a Hrvatska je na 21. mjestu. SDG Index na zanimljivi način prikazuje ostvarivanje ciljeva: zelenom bojom označeni su ciljevi koji su ostvareni, a crvenom bojom oni na kojima je potrebno najviše raditi.  Prema ovome, Hrvatska nema niti jedan crveni cilj, ali s druge strane, ima samo jedan zeleni cilj (SDG 1, No poverty).

Sljedeći sastanak UN Društava planiran je za travanj ili svibanj 2020. godine u Briselu. Društva su se složila da bi ključne teme sastanka trebale biti načini prikupljanja sredstava i mogućnosti umrežavanja Društava i provođenja zajedničkih projekata. U želji da se Društva povežu što bolje, stvorit će se posebna FB grupa na kojoj će se moći dijeliti informacije, ideje, pozivi na konferencije i druge aktivnosti pojedinih UN Društava.

Više fotografija sa samog sastanka možete pogledati na: https://www.flickr.com/photos/93534647@N02/sets/72157708542709615/with/46981620835/

Posted in Uncategorized.