Međunarodni dan sporta za razvoj i mir (MDSRM) godišnja je proslava snage sporta za pokretanje društvenih promjena, razvoja zajednice i poticanja mira i razumijevanja. Obilježimo ga zajedno – ONLINE!

U sjedištu UN-a u New Yorku, 23. kolovoza 2013., Generalna skupština UN-a proglasila je 6. travnja Međunarodnim danom sporta za razvoj i mir (MDSRM) – odluku koja predstavlja povijesni korak u prepoznavanju transformativne moći sporta i njegov veliki potencijal u napredovanju pozitivnih društvenih promjena. Sport ima moć mijenjati svijet; to je temeljno pravo, snažno sredstvo za jačanje socijalnih veza i promicanje održivog razvoja, mira i solidarnosti i poštovanja.

Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode, u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom i Hrvatskom olimpijskom akademijom svake godine obilježava ovaj dan zajedničkim turnirom u malom nogometu i košarci, rekreativnim stolnim tenisom te bubble football-om na Zagrebačkom velesajmu.

Tom prilikom svi sudionici potpisuju certifikate obećanja za stvaranje partnerstva u postizanju Globalnih ciljeva održivog razvoja te slijedi zajedničko fotografiranje podizanjem bijelih kartona, kojima se simbolično podržala međunarodna akcija “White Card”. Kao referenca na žuti i crveni karton u svijetu sporta, od 2014. „WhiteCard“ je simbol koji predstavlja pozitivnu snagu sporta za mir i socijalnu uključenost. Njime se želi istaknuti i skrenuti pozornost na priče pojedinaca na koje je sport diljem svijeta pozitivno utjecao na njihov život.

Kroz jedinstvene individualne vještine i kolektivnu snagu možemo se okupiti i podijeliti kreativne načine za poboljšanje zdravlja i dobrobiti kroz sport i tjelesne aktivnosti – čak i iz granica naših domova.

Ove godine pozivamo sve da budu aktivni, zdravi i pokažu solidarnost u ovom razdoblju fizičkog i društvenog distanciranja. Taj će timski duh pomoći svima nama da zajedno prođemo kroz trenutne izazove. Slijedom okolnosti vezanih uz COVID-19 i preporučene mjere opreza, ovogodišnje javno obilježavanje Međunarodnog dana sporta za mir i razvoj je otkazano. Međutim, u nastojanju da se podsjeti na važnost obilježavanja ovog dana, pozivamo javnost da se pridruži akciji obilježavanja ovog važnog datuma online!

Podijelite s nama svoje fotografije s podignutim bijelim kartonom u znak simbolične podrške međunarodne akcije „White Card“! Sve što trebate napraviti jest uzeti bilo koji bijeli karton / obični papir i fotografirati se te uz fotografiju staviti oznaku #IDSDP #hdun #WhiteCard campaign.

Na taj način postajemo dio međunarodne zajednice koja je posvećena izgradnji boljeg društva.

Posted in Novosti.