Republika Hrvatska izabrana za članicu Gospodarskog i socijalnog vijeća Ujedinjenih naroda

U ponedjeljak, 7. lipnja 2021. godine, Republika Hrvatska izabrana je za članicu Gospodarskog i socijalnog vijeća (Economic and Social Council – ECOSOC) Ujedinjenih naroda, na razdoblje od 2022. do 2024. godine.

ECOSOC je jedno od šest glavnih tijela Ujedinjenih naroda, nadležno za koordinaciju UN-ovih aktivnosti na međunarodnim gospodarskim i društvenim pitanjima, kao i pitanjima iz područja kulture, obrazovanja, zdravstva, ljudskih prava te temeljnih sloboda. Članstvo ECOSOC-a ukupno broji 54 države članice Ujedinjenih naroda, a rad Vijeća se odvija kroz funkcionalne, regionalne i stalne komisije i odbore, specijalizirane agencije, programe i fondove UN-a te ad hoc radne skupine i druga stručna tijela.

Republika Hrvatska prethodno je bila članica ECOSOC-a u razdoblju od 2000. do 2002. godine, pri čemu je tijekom 2002. godine i predsjedala ovim tijelom, te u razdoblju od 2013. do 2015. godine, pri čemu je tijekom 2014. i 2015. potpredsjedala ECOSOC-om.

Novo članstvo u Gospodarskom i socijalnom vijeću nova je prilika za aktivno sudjelovanje Republike Hrvatske u kreiranju novih politika i trendova na gospodarskom i socijalnom području. Rad ECOSOC-a će biti od dodatnog značaja u razdoblju nakon Covid-19 pandemije obzirom na potrebu postizanja globalnog gospodarskog i socijalnog oporavka.

Mandat Republike Hrvatske u ECOSOC-u počinje s 1. siječnjem 2022. godine, a završava 31. prosinca 2024. godine.

Izvor: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Posted in Uncategorized.