UN

Liga Naroda, osnovana 1919 smjernicama sporazuma u Versaillesu, prethodnica je Ujedinjenih Naroda s ciljem promoviranja međunarodne sigurnosti i očuvanja mira i sigurnosti u svijetu. Zbog neuspjeha u prevenciji II Svjetskog rata, ona prestaje postojati, te se osniva nova organizacija. Rooseveltov pojam “Ujedinjeni Narodi“ dobio je svoje potpuno značenje u „Deklaraciji Ujedinjenih Naroda“ 1. 1. 1942. kada su delegacije 26 zemalja obvezale svoje države da nastave zajedničku borbu protiv sila osovine.

1945. izaslanice 50 zemalja sastale su se u San Franciscu na konferenciji Ujedinjenih Naroda kako bi stvorile povelju Ujedinjenih Naroda. Ujedinjeni Narodi osnovani su 24. 10. 1945., kada je povelja potpisana od strana Kine, Francuske, USSR-a, Velike Britanije, Sjedinjenih Naroda i većine drugih zemalja. Danas, UN broji 193 države članice, a Dan Ujedinjenih Naroda označava se 24. 10. svake godine.

Kada države postanu članice Ujedinjenih Naroda, one potpisuju povelju Ujedinjenih Naroda, te se obvezuju ispunjavati propisane dužnosti. Prema povelji, 4 su osnovna zadatka UN-a: održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, razvitak prijateljskih odnosa među državama, suradnja u rješavanju međunarodnih problema i problema ljudskih prava, te da služi kao centar za harmonizaciju aktivnosti zemalja. Ujedinjeni Narodi nisu globalna Vlada, i ne stvaraju zakone. Oni omogućavaju sredstva za rješavanje međunarodnih konflikata i formuliraju smjernice za pitanja koja se tiču svih nas. U Ujedinjenim Narodima, sve države članice, velike i male, bogate i siromašne, sa različitim političkim stajalištima i društvenim uređenjima, imaju svoj glas u ovome procesu.

UN se sastoji od šest glavnih tijela. Njih 5: Generalna skupština, Vijeće sigurnosti, Ekonomsko i socijalno vijeće, Međunarodni sud i Tajništvo na čelu kojeg je Glavni Tajnik UN-a, nalaze se u UN-ovom sjedištu u New Yorku. 6. je Međunarodni sud, koji djeluje u Haagu. UN također djeluje kroz svoje agencije, fondove i programe kao sto su UNICEF, UNHCR, FAO i UNESCO.