Veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Beverly Mercer održala predavanje na temu “Klimatske promjene s aspekta Australije”

Zagreb, 28. rujna 2011. – Veleposlanica Australije u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Beverly Mercer, danas je u australskom veleposlanstvu u Zagrebu ugostila više od 20-tak članova Hrvatskog društva za Ujedinjene narode te ostalih zainteresiranih, održavši predavanje na temu “Klimatske promjene s aspekta Australije”.

Dvosatna prezentacija i rasprava koja je potom uslijedila, dotaknule su brojne aktualne odrednice teme – od samog značaja kojeg sintagma “klimatske promjene” ima u suvremenom svijetu i čimbenika koji utječu na sveprisutnost te aktualizaciju ove teme u australskom društvu općenito, do potrebe razvoja svijesti o ovom pitanju u društvima diljem svijeta i znanstvenih istraživanja usmjerenih na iznalaženje inovativnih rješenja za nošenje s posljedicama klimatskih promjena. U pogledu potonje teme, veleposlanica Mercer je istaknula kako upravo istraživanje Australiji pomaže u pogledu razvoja vlastitog tržišta tako i boljitku međunarodne zajednice.

U svom je govoru veleposlanica Mercer posebno istaknula kako se pravodobnim i informiranim hvatanjem ukoštac s temom klimatskih promjena može puno postići u unaprjeđivanju ekonomije svake zemlje te očuvanja naše Planete Zemlje, baš kao što to Australija upravo i čini.

Članovi Hrvatskog društva za Ujedinjene narode posebno su bili zainteresirani za moduse podizanja svijesti o ovoj temi te mogućnosti stavljanja ove teme u žarište hrvatskog političkog života, koja je zbog svojih gospodarskih implikacija već itekako prisutna kako kratkoročno tako i na duge staze.

Predavanje o klimatskim promjenama s aspekta Australije nastavak je uspješne suradnje Hrvatskog društva za Ujedinjene narode s Veleposlanstvom Australije u Zagrebu, započeto 2010. godine u okviru projekta web kolumni i UN Akademije.

Posted in Novosti.