Glavni tajnik UN-a održao predavanje za članove HDUN-a

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, održao je u petak, 20. srpnja 2012. u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu predavanje za članove Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, članove Akademije za politički razvoj, diplomatskog zbora i druge uglednike. Predavanje na temu „Hrvatska i UN: Angažman i mogućnosti“, koje su organizirali Akademija za politički razvoj i UN u Hrvatskoj, u suradnji s Hrvatskim društvom za Ujedinjene narode, održano je u sklopu trodnevnog službenog posjeta Glavnog tajnika UN-a Hrvatskoj, a u okviru šire turneje u zemljama regije.

Dobrodošlicu glavnom tajniku UN-a zaželjela je potpredsjednica Hrvatskog društva za Ujedinjene narode Ana Brnčić.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon održao je polusatni govor u kojem je pohvalio napredak koji je Hrvatska učinila u 20 godina članstva u UN-u. Ban Ki-moon je istaknuo kako se Hrvatska teško borila da ostvari svoj san o neovisnosti, a sada šalje svoje snage u mirovne misije kako bi pomogle u ratom pogođenim područjima diljem svijeta. Također je pohvalio Hrvatsku u njenom međunarodnom angažmanu, pomoći koju pruža zemljama i potpori zemljama u tranziciji.

Glavni tajnik UN-a izdvojio je tri područja u kojima Hrvatska može pridonijeti aktivnostima UN-a: podrška zemljama u tranziciji, zauzimanje za zaštitu ljudskih prava i unaprjeđenje održivog razvoja. „Globalni pokret za demokraciju jača. Iskustva Hrvatske mogu poslužiti svijetu, a svojim doprinosom na međunarodnoj sceni, ova će zemlja i sama ojačati,” naglasio je.

Odgovarajući na brojna pitanja publike, Ban je između ostalog rekao da Ujedinjeni narodi i međunarodna zajednica nisu uspjeli u zaustavljanju genocida u Srebrenici, u Bosni 1995. godine, ali da je svijet naučio lekciju iz tog iskustva i da je doktrina ”odgovornost da se zaštiti” (eng. responsibility to protect) rezultat te lekcije. Ban je rekao da je ta doktrina uspješno primijenjena u Libiji i Obali Bjelokosti. Međutim, zaključio je da su pokušaji za poticanjem preuzimanja odgovornosti za pružanjem zaštite u Siriji rezultirali neuspjehom i razlog su za veliku zabrinutost.

Više informacija o predavanju i snimku govora glavnog tajnika možete pogledati na linku (http://www.undp.hr/show.jsp?newscontainer=145302&page=51854&singlenewsid=144853#news144853)

(Photo by Jelena Topčić)

Posted in Novosti.