Svečano zatvaranje sedmog izdanja UN Akademije

Zagreb, 5. listopad 2016. – U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske svečanom dodjelom diploma završila je ovogodišnja, sedma po redu UN Akademija koju organizira Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode (HDUN) uz podršku Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Svečanu dodjelu otvorio je dr. sc. Mladen Andrlić, ravnatelj Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH istaknuvši UN Akademiju kao primjer uspješne suradnje između MVEP-a kao državne institucije i HDUN-a kao nevladine organizacije. U svojem obraćanju polaznicima i uvaženim gostima ukazao je na potrebu stjecanja znanja o sustavu Ujedinjenih naroda za mlade ljude kao ambasadore Republike Hrvatske u svijetu te se osvrnuo na tradiciju i ugled ovog programa.

Nakon gospodina Andrlića, prisutne je pozdravio Alan Kečkeš, voditelj UN Akademije i potpredsjednik Hrvatskog društva za Ujedinjene narode. Svojim obraćanjem skrenuo je pozornost na značaj sedmog izdanja UN Akademije u kontekstu promicanja Agende 2030, novih ciljeva za održivi razvoj putem kojih Ujedinjeni narodi nastoje riješiti neke od najvećih globalnih izazova današnjice. Ovogodišnji program fokusirao se na rodnu ravnopravnost kao jednom od prioriteta razvoja svakog modernog društva, a gospodin Kečkeš još jednom je podsjetio polaznike na važnost korištenja stečenih znanja u svrhu promicanja ljudskih prava i unapređivanja zajednice.

Nakon uvodnih pozdrava, okupljenima se obratio domaćin ceremonije i uvaženi gost UN Akademije, dr. sc. Miro Kovač, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. U svojem govoru istaknuo je ulogu mladih ljudi u rješavanju globalnih problema i pohvalio polaznike koji svojim angažmanom i motivacijom izravno doprinose boljitku Republike Hrvatske. Tijekom svojeg izlaganja o aktualnim globalnim temama ukazao je na Ujedinjene narode kao ključnom čimbeniku u naporima da se svijet učini sigurnijim i boljim mjestom za život, a polaznike pozvao da svojim radom doprinesu ostvarenju ciljeva zadanih Agendom 2030.

Dodjelom diploma i grupnim fotografijama službeno je zaključen program sedme po redu UN Akademije, a Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode ovim se putem zahvaljuje ovogodišnjim predavačima i polaznicima na aktivnom sudjelovanju i svakom budućem promicanju načela Povelje UN-a u javnom dijalogu.

Otvaranje natječaja za 8. generaciju polaznika obrazovnog programa UN Akademije planira se u siječnju 2017. godine.

Posted in Novosti.