Dan UN-a 24.10. 2020. – 75 godina Ujedinjenih naroda

75 godina Ujedinjenih naroda – radeći za mir

24. listopada obilježavamo Dan Ujedinjenih naroda, a ove godine i 75. godišnjicu stupanja na snagu Povelje UN-a 1945. godine. Ratifikacijom ovog osnivačkog dokumenta od strane većine njegovih potpisnica, uključujući pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, Ujedinjeni narodi i formalno su počeli djelovati.

U svijetu ne postoji nijedna druga globalna međunarodna organizacija koja ima legitimitet, može okupiti političke aktere koji imaju moć odlučivanja i proizvesti normativni učinak Ujedinjenih naroda. Danas svjedočimo situaciji koja nameće hitnost da se sve zemlje okupe i ispune obećanja koja su dana u vrijeme osnivanja Ujedinjenih naroda. Nužnost za time rijetko kada je bila veća.

24. listopada slavi se kao Dan Ujedinjenih naroda od 1948. godine. 1971. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda preporučila je da države članice taj dan poštuju kao državni praznik.

75. obljetnica

2020. godine obilježavamo 75. godišnjicu osnivanja Ujedinjenih naroda stupanjem na nagu Povelje Ujedinjenih naroda, temeljnog dokumenta svjetske organizacije. Ova godišnjica dolazi u vrijeme velikih poremećaja kojima svjedočimo diljem svijeta, a koji se sastoje od nezabilježene globalne zdravstvene krize uslijed pandemije COVID-19, s ozbiljnim ekonomskim i socijalnim posljedicama. Ova situacija je istovremeno i podsjetnik da vrijeme u kojem se suočavamo s brojnim izazovima mogu postati prilika za pozitivne promjene i transformaciju postojećih prema boljim rješenjima.

U znak sjećanja na 75 godina Ujedinjenih naroda, države članice održale su događanje organizirano na visokoj razini 21. rujna 2020. godine. Tom prilikom države članice su ponovno potvrdile razumijevanje aktualne situacije na način da su izazovi s kojima se suočavamo međusobno povezani i mogu se riješiti samo kroz oživljeni multilateralizam.

Izvor: https://www.un.org/en/observances/un-day

Pozivamo zajednicu na aktivno sudjelovanje glede oblikovanja naše budućnosti, i to kroz komunikaciju putem platforme koju je dao UN – https://www.un.org/en/un75/join-conversation.

UN-ov toolkit: UN75-Toolkit-MAY2020

Posted in Novosti.