SDG blog #12: Tihana Šmitran

Osnaživanje djece kroz zabavnu edukaciju

Zamislite svijet u kojem su djeca lideri u rješavanju globalnih problema.. kakav bi to svijet bio i što bi to djeca učinila drugačije nego mi odrasli danas?

Svijet 2030. vodit će današnja djeca, a klimatska kriza, društvene nejednakosti, pandemija samo su neki od globalnih izazova s kojima su djeca, kao i mi odrasli, suočena.
Djeca su ovim temama neprestano okružena, u vijestima, digitalnom svijetu, razgovorima koje čuju na ulici. Kako oni percepiraju ove probleme, razumiju li sve što se događa?

Osim dostizanja COR ciljeva do 2030. godine trebamo razmišljati i o tome kakvu ekonomiju želimo stvoriti za 2040. godinu kako bi naša djeca mogla voditi kvalitetan život.

Što pomaže djeci da bolje razumiju svijet oko sebe i njegove izazove, educiramo li ih dovoljno da mogu sigurno kročiti u budućnost, kako im mi odrasli možemo pomoći da ostvare svoje ideje i vizije već danas?

Prije svega pogledajmo kako današnje generacije razmišljaju i po čemu se sve razlikuju od drugih generacija do sada.

Prema UN-ovoj studiji provedenoj na 1500 djece u dobi od 7 do 16 godina, 80% djece vjeruje da je spašavanje planeta njihova odgovornost, dok 54% njih vjeruje da njihovi ekološki svjesni postupci mogu napraviti veliku razliku kada su u pitanju klimatske promjene.
Prema riječima predsjednika UN COP26 Aloka Sharme “Uloga mladih u rješavanju klimatskih promjena, jednog od najvećih izazova naše generacije, bit će ključna.”

Pa upoznajmo malo bolje generacije o kojima govorimo, kakva je zapravo Generacija Z (proučavat ćemo rođene u razdoblju od 2000.-2010. godine) i generacija Alpha (rođeni poslije 2010. godine)?

Istraživanje koje je provela tvrtka The Insights People na više od 240,000 djece diljem Europe otkrila nam je da je ova generacija po mnogočemu posebna i drugačija od svih ostalih. Govorimo o generaciji koja je prva rođena u posve digitalnom svijetu, a koja ima veliku želju činiti pozitivne promjene u svijetu.

Govorimo o iznimno informiranoj generaciji, koja je globalno povezana i neprestano se mijenja budući da imaju jednostavan pristup informacijama. Ove generacija ne poznaje svijet bez Spotify-ja, iPhone-a, Youtube-a i Amazona jer je to sve već postojalo kada su se oni rodili. Upravo pristup svim tim tehnologijama znači da oni svakodnevno znaju što se događa u svijetu i upravo zbog te činjenice su i progresivniji u svojim razmišljanjima. Vizualni digitalni svijet je nešto čemu su svakodnevno izloženi, a ono što je jako zanimljivo jest da oni ne žele samo gledati već biti ko-kreatori, graditi, stvarati vlastita iskustva, a imaju i veliku potrebu pomoći planeti. Ovo je ujedno jedna od najutjecajnijih generacija do sada, a pritom ne mislimo samo na „djecu influencere“ na društvenim mrežama, već onu koja prma istraživanjima provedenim u Americi pokazuje generaciju u kojoj djeca u dobi od samo 6 godina u području tehnologije utječu na više od 80% odluka o kupnji svojih roditelja.

Osim toga djeca su neprestano izložena tehnologiji, u dobi od 7-12 godina oni su već „doktori tehnologije“ i zadnje dvije godine vidimo velik porast korištenja „voice tehnologije“, sve veći porast kupovine putem društvenih mreža, više od 50% djece prati Netflix, a video gaming je postao 2. po redu najpopularniji hobby među djevojčicama.

Do treće godine života većina djece ima pristup tabletu, a 8.-12. godina života je vrijeme kada djeca većinom dobivaju smartphone što ima daje prisutp novim idejama.

Što nam to sve govori?

Kada djeca imaju pristup ovim tehnologijma, platformama, ona imaju globalni doseg, mogu vidjeti sve što se događa u svijetu, stoga su i mnogo progresivnija u svojim razmišljanjima.

Djeca već u dobi od 3-8 godina imaju izražena socio-ekonomska razmišljanja, gdje ih brine klimatska kriza, nezaposlenost, pandemija. Vijesti brzo stižu do njih pa je tako u samo tjedan dana otkad se u Velikoj Britaniji pročulo za ubojstvo Georgea Floyd-a u Americi, strah od rasizma među tinejdžerima u Velikoj Britaniji porastao za 23%.

Osim toga djeca razvijaju drugačije digitalne vještine, primjerice, u Njemačkoj 1 od 10 djece u starosti od 10 godina uči kodirati dok u Francuskoj 1 od 5 djece starije od 10 godina koje koristi TIKTOK nije niti svjesno da na taj način uči video produkciju, snimanje i izradu scenarija.

Sve te vještine oni koriste da svoje poruke prenesu svijetu te se pripreme za zanimanja koja se danas traže. To nas dovodi do toga da kada imamo djecu koja su SVJESNA svijeta oko sebe i posjeduju potrebne digitalne VJEŠTINE ona postaju snaga POZITIVNE PROMJENE u svijetu.

Upravo ova saznanja su potaknula mene i moj tim da 2018. počnemo raditi na istraživanju i razvoju s timom međunarodnih stručnjaka koji je doveo do toga da kreiramo MaNaBu.

Shvatili smo koliku vrijednost ima osnaživanje djece jer imamo pred sobom generaciju djece koju trebamo tretirati kao sebi jednake, slušati njihove skrivene ideje i razgovarati s njima. Ne treba ih manje vrednovati zato što su mladi niti podcjenjivati što sve mogu postići. Djeca su rođena da žive svoje ideje, da ih čujemo i kao odrasli pomognemo da njihove ideje postanu stvarnost.

MaNaBu (japanski učiti) je edukativno-zabavna platforma koja osnažuje djecu i obitelji da postanu zagovornici jedne bolje, više uključive i održive budućnosti. MaNaBu je multikulturalan, a inspiriran sa 17 ciljeva održivog razvoja UN-a.

Ma, Na i Bu su 3 animirana ambasadora za pozitivne ciljeve koja djeci pomažu da otkriju svijet oko sebe. Ovi šašavi i srdačni likovi djecu vode na zabavno putovanje oko svijeta, upoznaju ih s kulturama, životinjama, neobičnim činjenicama i izazovima svojeg planeta, a pritom uče da i male pozitivne promjene u ponašanju i našim navikama mogu voditi ka jednoj boljoj i više održivoj budućnosti za sve.

Djecu učimo kroz igru, govor koji najbolje razumiju i kroz iskustvo, a koristimo „storytelling“ kao moćan alat kroz koji možemo ovu snažnu poruku dobrote i jednog boljeg svijeta. U suradnji s partnerima u Americi razvija se animirana serija, pjesme i MaNaBu App dok brand prate i MaNaBu Movementi – globalna neprofitna inicijativa koja potiče djecu i obitelji da se povežu, surađuju i stvaraju pozitivan učinak u stvarnome svijetu. MaNaBu Movementi povezuju digitalni i stvarni svijet, gdje djeca kroz digitalni uče, a u stvarnom svijetu kroz naše Movemente ostvaruju svoje ideje, ko-kreiraju te vide stvaran pozitivan učinak onoga što rade.

Kroz niz MaNaBu Movementa razvijenih u suradnji s edukatorima, psiholozima i stručnjacima kod djece potičemo znatiželju, suradnju, kreativnost te ih učimo rješavanju problema i kritičkom razmišljanju. Kroz igru potičemo razvoj vještina koje su djetetu potrebne u modernom svijetu, a naša je želja djeci pomoći da ostvare svoj puni potencijal.

Suradnja s tvrkama, institucijama, influencerima, poznatim sportašima, umjetnicima i drugim neproftinim sektorom nam pomaže ostvariti našu viziju, jer samo zajedno možemo ostvariti velike ali dostižne ciljeve koji su postavljeni od strane UN-a do 2030. godine, pritom pomažući djeci u stvaranju bolje budućnosti.


Izvor: slika s prvog MaNaBu Movement-a u Zagrebu na kojoj su Pia (2) i Matea. Na prvom MaNaBu Movementu su naša mlada ambasadorica Maya (7) i njezini prijatelji htjeli podići glas o važnosti odlaganja cigareta na za to predviđeno mjesto budući da se radi o jednom od najtoksičnijeg otpada na svijetu kojeg se baca više od 4,3 trilijuna godišnje, najčešće u prirodu te naša mora i rijeke.

Nova TV snimka

U MaNaBu timu vjerujemo da kada djeca poznaju svijet i bolje razumiju što se događa to stvara i veću harmoniju i povezanost među njima. Djeca su iskrena u svojim namjerama i sve što rade čine sa srcem, a na nama odraslima je da im damo potrebne alate i pomognemo da ostvare svoj puni potencijal.

MaNaBu je bio jedan od glavnih partnera konferencije Podržimo održivo_2021 organizirane od strane Hrvatske Gospodarske Komore i Zajednice za društveno odgovorno poslovanje, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika RH te podrškom Vlade RH kojoj su prisustvovali brojni međunarodni stručnjaci i uspješni poslovni ljudi, a više detalja možete pronaći na POVEZNICI.

O autorici:

Tihana Šmitran je su-osnivačica MaNaBu Foundation u Americi te partnerica hrvatske udruge Pozitivne promjene te osnivačica te izvršna direktorica kreativno-tehnološke tvrtke Amulet Studio i U.S. Department of State Professional Fellow. Posjeduje više od deset godina domaćeg i međunarodnog iskustva u upravljanju agencijama, međunarodnim projektima i proizvodnji novih transmedijskih sadržaja. Nagrađena je za ‘Najbolju startup poduzetnicu godine’ u 2017. godini za svoja postignuća, različite perspektive i pozitivno vodstvo. U svom radu naglasak stavlja na inovacije koje doprinose pozitivnim promjenama u društvu, a usmjerena je na osnaživanje djece i mladih širom svijeta s projektima čiji je cilj podizanje svijesti o globalnim izazovima.

Posted in Novosti.