Predsjednik RH Ivo Josipović: Naši su napori i uspjesi prepoznati

Zagreb, 15.listopada 2011.

Po povratku iz New Yorka, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u intervjuu za HDUN govori o temama koje su dominirale raspravom na ovogodišnjoj Općoj skupštini UN-a, položaju Hrvatske na međunarodnoj sceni, palestinskom pitanju i napuštanju sjednice prilikom govora iranskog predsjednika Ahmadinedžada.

Dolasci na Opću skupštinu UN-a važni su za Hrvatsku i njezin položaj u svijetu. Sami ste to rekli nedavno u New Yorku i vjerojatno nitko t u tvrdnju ne bi sporio. No, možete li ipak biti konkretniji – čime ste osobito zadovoljni u pogledu posljednjeg posjeta Ujedinjenim narodima?

Godišnje zasjedanje Opće skupštine jedinstveni je događaj na kojem se okupljaju svi visoki predstavnici država članica UN-a te svi relevantni predstavnici političkih pokreta u svijetu. Ovogodišnje zasjedanje nije bilo drugačije. Dapače, svekolika kriza s kojom je danas svijet suočen učinila je ovogodišnji skup još značajnijim.

Ovogodišnjim zasjedanjem dominirao je problem bliskoistočne krize, ali i svjetska ekonomska kriza koja je potresla razvijeni svijet i na koljenja bacila onaj siromašan i najmanje razvijen.

Hrvatska u tom okruženju, iako mala i s vlastitim problemima, imala je što za reći.

Između ostalog, po pitanju Palestinske države, poučeni vlastitim iskustvima, podržali smo pregovore dvaju naroda kao jedinom putu ka iznalaženju rješenja.

Podržali smo sve inicijative za daljnju borbu protiv terorizma u čemu aktivno sudjelujemo, kao i pozitivne procese na južnom Mediteranu, gdje također u granicama svojih mogućnosti, pomažemo na humanitarnom planu. Založili smo se za održivost tih inicijativa.

Zatim, zajedno s dvadesetak država, pridružili smo se inicijativi SAD u traženju rješenja za bolje, transparentnije i odgovornije vladanje. Uvjereni smo da u vrijeme kad nedostaju resursi i u uvjetima svjetske krize, treba potaknuti, kako nas same, tako i sve države u svijetu da odgovornim vladanjem krenu putem oporavka.

Zadovoljan sam jer sam se uvjerio da su prepoznati naši napori i uspjesi. Naša transformacija u samo dvadeset godina prepoznata je na svjetskoj sceni. Poglavito u UN-u gdje smo od države „slučaja“ postali državom koja je faktor na međunarodnoj sceni.

Izaslanstva zapadnih zemalja, uključujući i hrvatsko, napustilo je zasjedanje Opće skupštine UN-a tijekom govora iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. Bili ste tamo, što se zapravo dogodilo?

Dogodilo se ono što se događa već nekoliko godina na međunarodnim forumima gdje govori Mahmud Ahmedinedžad. I ovaj je put u svom nastupu iranski predsjednik na nedopustiv način osporavao sve tekovine zapadnih demokracija, brutalno vrijeđao državu Izrael i negirao holokaust. Nismo, kao i velika većina predstavnika članica UN-a, pristali na takav stav i izričaj i napustili smo dvoranu.

Vidite li rješenje za palestinsko pitanje?

Neriješeno je to pitanje koje stoji pred dva naroda i s kojim se Ujedinjeni narodi bave već više od šezdeset godina. Od izuzetne je važnosti za oba naroda, ali i za svjetsku zajednicu, da se konačno dođe do rješenja, ali rješenja koje će uvažavati glavne zahtjeve oba naroda. Državi i građanima Izraela treba konačno priznanje i trajna sigurnost a Palestinskom narodu pravo na vlastitu državu.

Kao državnik, moram vjerovati da će do rješenja ipak doći. Imajući u vidu i naša iskustva, očekujem da će se ono naći tek dogovorom dva subjekta. Svjetska zajednica može na razne načine pomagati u tom procesu, kao što to već godinama čini, ali do konačnog rješenja i posljedično i do trajnog mira, nema druge nego putem dijaloga i kompromisa.

Imate li kakvu anegdotu iz New Yorka koju biste podijelili s čitateljima web stranica HDUN-a?

Nažalost, ovaj sam puta radi drugih obaveza kroz New York i Opću skupštinu „protutnjao“, iz obaveze u obavezu. Zbog strogog UN protokola i guste satnice, nije nažalost bilo prostora za anegdote.

Posted in Kolumne.