Održan završni panel četvrte UN Akademije

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je uvodno predavanje, u sklopu završnog panela s ovogodišnjim polaznicima UN Akademije.

I ovom prilikom ministrica je podsjetila na UN-ovu Rezoluciju broj 1325 o ženama, miru i sigurnosti, upozorivši da je u svim državama investiranje u obrazovanje žena investicija u stabilizaciju mira, koja stvara veće šanse za igradnju postkonfliktnog prosperiteta.

U ovom kontekstu ministrica je naglasila potrebu kombinacije mirovnih misija i civilnih projekata, podsjetivši da se 90 % mjesečnih primanja žena reinvestira u obitelj, dok je to slučaj sa svega 40% prihoda muškaraca. Istaknula je i kako je Hrvatska prošla put od države primateljice pomoći, preko objekta međunarodne politike pa do mogućnosti da, primjerice, kroz Centar izvrsnosti i Hrvatsku kuću, pomaže u izgradnji kapaciteta država u regiji i šire, a u svrhu buduće suradnje na značajnim projektima.

“Položaj žena nestaje s agendi međunarodnih rasprava i, jednom kad se ISAF povuče iz Afganistana, postoji opasnost da se i s ovom temom napravi kopromis, što je nedopustivo.“ – zaključila je ministrica, govoreći o hrvatskoj praktičnoj posvećenosti temi globalnog položaja žena, kroz niz inicijativa, projekata i ostvarenih kontakata. Također je istaknula ponos na hrvatske snage u Afganistanu i njihov rad na projektima izgradnje knjižnice i srednje škole te planu završetka izgradnje Centra obuke za primalje u Mazar – El – Sharifu ove godine, koji je potaknuo međunarodni interes za izgradnju mreže sličnih centara, ne samo u Afganistanu.

preuzeto: http://www.mvep.hr/hr/mediji/priopcenja/14876.html

Posted in Novosti.