Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode sudjelovalo na konferenciji Svjetske federacije udruženja za UN u Ženevi

Svjetska federacija udruženja za UN (WFUNA) je u lipnju okupila dvadesetak delegacija iz europskih država, ali i Australije na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji europskih udruženja društava za UN, koja se održala ovoga puta u Ženevi, u sjedištu Ujedinjenih naroda. WFUNA je globalna neprofitna organizacija koja predstavlja i koordinira članstvo više od stotinu nacionalnih udruženja UN-a u cijelom svijetu. Hrvatsku delegaciju predstavljao je Dominik Žganec, glavni tajnik Hrvatskog društva za Ujedinjene narode.

U dva dana, koliko je trajala konferencija, sudionicima se obratilo i mnogo dužnosnika UN-a, ali i brojnih nevladinih organizacija uključenih u različite programe i projekte UN-a.

Prvi dan su Bonian Golmohammadi, glavni tajnik WFUNA-e, i Michael Moller, generalni direktor Ureda UN-a u Ženevi, otvorili konferenciju svojim izlaganjem o važnosti UN-a u današnjem svijetu, o potrebi daljnjeg jačanja njegove uloge i promocije UN vrijednosti. Od istaknutijih predavača sudionicima se obratio još i Craig Mokhiber, voditelj odjela za razvojna, ekonomska i socijalna pitanja pri OHCHR-u. Naglasio je ključnu važnost pripreme za implementaciju post-2015. razvojne agende.

Drugi dan sudionici su sreli predstavnike civilnog društva, lokalnih vlasti i agencija UN-a. Sudionicima su se obratili Alexandre Fasel, veleposlanik Švicarske pri UN-u, te Florian Irminger iz Zaklade kuće ljudskih prava. Zadnji panel dana održali su Joseph Bonsu iz OHCHR-a i Farhad Movahed iz OCHA-a na temu dramatične situacije i stanju ljudskih prava u Južnom Sudanu.

Na kraju drugog dana sudionici iz različitih nacionalnih delegacija su se podjelili u tri grupe gdje su raspravljali o temama post-2015. razvojnoj agendi i ljudskim pravima, post-2015. razvojnoj agendi i slobodi od nasilja, te pitanju veta Vijeća sigurnosti UN-a u domeni ratnih zločina, genocida, zločina protiv čovječnosti ili agresije.

Sljedeće godine UN slavi sedamdesetu godišnjicu osnivanja, što će biti prilika za nacionalne organizacije UN-a da iskoriste obljetnicu za daljnju promociju vrijednosti i ciljeva UN-a, njegov značaj, ali i daljnji rad na novim projektima. Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode iskoristit će nadolazeće razdoblje da osnaži svoju poziciju i pripremi nove projekte za narednu godinu.

Posted in Novosti.