Training of Trainers „Youth for Global Responsibility“ 7. do 16. listopada 2015., Vadul lui Voda, Moldavija

Dansko društvo za Ujedinjene narode organiziralo je radionicu Training of Trainers „Youth for Global Responsibility“ koja se održala od 7. do 16. listopada 2015. godine u gradu Vadul lui Voda u Moldaviji. Na treningu je sudjelovalo 37 predstavnika iz 15 zemalja (Armenije, Azerbajdžana, Bugarske, Hrvatske, Danske, Estonije, Francuske, Gruzije, Italije, Kosova, Moldavije, Rumunjske, Španjolske, Turske i Ukrajine).

Glavni cilj treninga je povećanje svijesti o globalnim izazovima današnjice među mladim ljudima, kao i globalnoj odgovornosti, a aktivnosti koje su doprinijele postizanju cilja bile su interaktivne prezentacije, grupne vježbe s naglaskom na timskom radu i rasprave. Poseban je naglasak stavljen na metode edukacije u zasebnim područjima: ljudska prava, zdravlje, održivi razvoj, migracije i siromaštvo. Sudionici iz Hrvatske su zajedno s partnerima iz Danske predstavili metode u obrazovanju za održivi razvoj. Interaktivnim vježbama približili su temu ostalim sudionicima, a u prezentaciji su prikazali važnost multidimenzionalnog i multidisciplinarnog pristupa u obrazovanju za održivi razvoj, ciljeve United Nations Millennium Development Goals, Agendu 21 te primjere iz Hrvatske i Danske. Nakon prezentacije slijedila je simulacija temeljena na principima model UN-a u kojoj je svakom sudioniku projekta dodijeljena uloga i specifični zadaci. Sudionici su posjetili i lokalnu organizaciju „Hope and Health“ u glavnom gradu Kišinjevu koja se brine o odraslim osobama s fizičkim i mentalnim poteškoćama. Dio programa bila je i interkulturna večer tijekom koje su predstavljene pojedine zemlje sudionika – običaji, prirodna blaga, kultura, arhitektura, povijest, umjetnost, jezici, glazba i gastronomija.

Po završetku programa sudionici su obogaćeni novim iskustvima i znanjima o metodama i načinima kako promovirati globalnu odgovornost, sviješću o važnosti promicanja teme među mladima i društvenim organizacijama te važnosti traženja novih održivih rješenja za probleme s kojima se suočavamo danas na globalnoj i lokalnoj razini.

Posted in Novosti.