Završnim panelom svečano zatvorena UN Akademija 2015

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održan je završni panel UN Akademije 2015 pod nazivom „Tranzicija prema nisko ugljičnom gospodarstvu i zelenoj energetici – izazovi klimatskih promjena“, čime je ujedno označen i kraj ovogodišnjeg obrazovnog programa koji šestu godinu za redom uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova provodi Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode.

Budući da se krajem godine u Parizu na 21. konferenciji stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (COP21) očekuje ambiciozan međunarodni sporazum koji će odgovoriti na izazove pogođenog stanovništva, poseban naglasak ovogodišnjeg programa UN Akademije stavljen je na temu energetske sigurnosti.

Na završnom panelu, o pripremi konferencije COP21 u Parizu i očekivanim rezultatima govorila je Nj. E. Michele Boccoz, veleposlanica Francuske Republike u Republici Hrvatskoj, istaknuvši pritom važnost prijelaza s logike „podjele tereta“ na logiku „podjele rješenja“ u svrhu postizanja konačnog dogovora.

Dr. sc. Maja Božičević Vrhovčak, predsjednica Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), osvrnula se na prilike koje kao odgovor na klimatske promjene mogu doprinijeti novim poslovnim modelima i otvaranju zelenih radnih mjesta, a razgovor s publikom moderirao je dr. sc. Dubravko Žirovčić, voditelj Diplomatske akademije MVEP-a.

Nakon zanimljivih pitanja sudionika i završnih riječi, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović i g. Alan Kečkeš, voditelj UN Akademije i potpredsjednik Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, svečano su ovogodišnjim polaznicima uručili uvjerenja o ispunjavanju svih uvjeta za uspješan završetak UN Akademije.

Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode ovim putem zahvaljuje ovogodišnjim predavačima i polaznicima na aktivnom sudjelovanju i svakom budućem promicanju načela Povelje UN-a u javnom dijalogu.

Otvaranje natječaja za 7. generaciju polaznika obrazovnog programa UN Akademije planira se u siječnju 2016. godine.

Posted in Novosti.