Održano predavanje „Odnosi Svete Stolice i Republike Hrvatske – sličnosti i razlike dvaju subjekata međunarodnih prava“

Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode organiziralo je predavanje na temu „Odnosi Svete Stolice i Republike Hrvatske – sličnosti i razlike dvaju subjekata međunarodnog prava“, koje je održao veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici, g. Neven Pelicarić, na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjold, 24. svibnja 2018. godine.

Prisutne je u ime HDUN-a uvodno pozdravio g. Filip Naglić te u ime domaćina g. Zoran Milanović. Predavanju je prisustvovalo 60-ak sudionika: polaznici UN Akademije 2018., studenti VŠMOD-a DH, predstavnici akademske zajednice i Katoličke Crkve u Hrvatskoj te predstavnici tijela državne uprave kao i članovi i prijatelji HDUN-a.

Veleposlanik Pelicarić se u svom izlaganju primarno osvrnuo na sličnosti i razlike Svete Stolice i Države Vatikanskog Grada kao dva subjekta međunarodnog prava te na njihov ustroj, djelovanje i značenje u kontekstu međunarodnog prava. Bilateralne odnose između Svete Stolice i Republike Hrvatske ocijenio je vrlo dobrim i prijateljskim, a naposljetku je istaknuo i ulogu gastronomije kao kreativnog instrumenta javne diplomacije te iznio svoja osobna iskustva u tom pogledu.

Sudionici predavanja razmijenili su mišljenja s veleposlanikom Pelicarićem o aktualnim pitanjima vezanim za vanjskopolitičko djelovanje Svete Stolice i odnose s Hrvatskom te mu se posebno zahvalili na veoma zanimljivom i inspirativnom predavanju, izrazivši želju za ponovnim susretom.

Posted in Novosti.