Održan stručni skup ‘Kravat(na) diplomacija’; Miro Gavran proglašen prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate

U cilju jačanja uloge kravate u brendiranju i pozicioniranju Hrvatske u svijetu, u Zagrebu je u organizaciji Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i ustanove Academia Cravatica 7. rujna održan stručni skup „Kravat(na) diplomacija“ na kojem je književnik Miro Gavran proglašen prvim hrvatskim Veleposlanikom kravate. U svečanoj inauguraciji sudjelovala je i vojno-povijesna postrojba Kravat pukovnija.
Stručni skup održao se u Kući Europe, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora kao i pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Grada Zagreba, a u partnerstvu s Hrvatskom turističkom zajednicom, Turističkom zajednicom Grada Zagreba i brandom Croata. Uvodne govore u okviru stručnog skupa održali su doc. dr. sc.Petar Popović i Marijan Bušić, ravnatelj ustanove Academia Cravatica u ime organizatora. Skupu su se obratili i veleposlanik Gordan Markotić, izaslanik potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova te koordinator predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije, mr. sc. Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske, dr. sc. Mate Granić, izaslanik i savjetnik Predsjednice RH i akademik Željko Reiner, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.
Boris Ljubičić okupljenima je predstavio logotip Svjetskog dana kravate kojeg autorski potpisuje i koji se već nekoliko godina koristi kao službeni logotip u okviru kampanje i proslave Svjetskog dana kravate. Uz Frku- Petešića i Markotića, u panel diskusiji koja je uslijedila sudjelovali su i prof. dr. sc.  Goran Bandov, suvoditelj Kluba za javnu diplomaciju HDUN-a i prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, Milada Privora, bivša veleposlanica, ravnateljica Državnog protokola Republike Hrvatske i šefica Protokola predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Božo Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagreb, Darrell Šarić, vodeći strateg u upravljanju robnim markama full service marketinške agencije Hipmedia i Ivica Vidović, poznati hrvatski marketinški stručnjak. Panel diskusiju je vodio Nikola Albaneže, voditelj muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica, a Skypeom se u uključila i Mirella-Marie Katarina Radman, stručnjakinja za međunarodne odnose, novinarka i poduzetnica rođena u Hrvatskoj, koja nakon života u Kanadi odnedavno živi na Islandu.

„Kravatu treba sagledati kao globalni, sveprisutni podsjetnik na Hrvatsku. Što je iPhone za SAD i Samsung za Koreju, to bi za Hrvatsku trebala biti naša kravata. O hrvatskoj kravati napokon  trebamo u svijetu ispričati priču, a upravo je ovaj stručni skup, na kojem se naglašava značaj kravate za brendiranje Hrvatske, korak u tom smjeru“, kazao je u svojem izlaganju Zvonimir Frka Petešić.

Akademik Reiner naglasio je da 2020. i period predsjedavanja Hrvatske Vijećem Europske unije vidi kao idealnu prigodu za promociju kravate u svijetu. „Kravata je svjetski simbol diplomacije, dostojanstva i ravnoteže, te stoga i demokracije u svijetu“,  istaknuo je Reiner, a prof. dr. sc. Božo Skoko i prof. dr. sc. Goran Bandov složili se u tome da je Hrvatskoj potrebna strategija brendiranja u kojoj kravata ima veliku ulogu.

Ovim stručnim skupom koji je inicirao Klub za javnu diplomaciju HDUN-a napravljen je novi iskorak u promoviranju kravate kao pokretne hrvatske, europske i svjetske kulturne baštine. Uz potporu Vlade RH, resornog ministarstva, Hrvatskog sabora i Hrvatske turističke zajednice već ove godine bi se trebao dati snažniji pečat obilježavanju Svjetskog dana kravate diljem svijeta, osobito u hrvatskim veleposlanstvima i konzularnim uredima.

 

Posted in Novosti.