Održana međunarodna konferencija ZAGIMUN

Od 24. do 29. rujna 2018. godine, uz organizaciju MUN kluba Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, održana je međunarodna konferencija Zagreb International Model United Nations Conference on Shared Responsibility (ZAGiMUN) okupivši  30 sudionika iz Hrvatske, Kanade, BIH, Srbije, Kosova, Turske I Albanije.

Program konferencije sastojao se od Model United Nations (MUN) simulacija i panel diskusija o održivom razvoju, prevenciji konflikata te povezanosti Ujedinjenih naroda i Europske unije.

Glavna tema ovogodišnjeg izdanja konferencije bila je „Rješavanje kriza za postizanje održivog razvoja“ (eng. Solving World Crises to Achieve Sustainable Development“). Sudionici su kroz simulacije Europskog vijeća Europske unije i Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda dobili priliku postati delegati država članica, naučiti nešto više o spomenutim institucijama i poraditi na vlastitim pregovaračkim i govorničkim vještinama, kao i na engleskom jeziku, koji je bio radni jezik cijele konferencije. Uz popratne edukativne i društvene aktivnosti, poput radionice o UN-ovim Globalnim ciljevima održivog razvoja (Agenda 2030) i međunarodne večeri, sudionici su također dobili priliku naučiti nešto više o pojmovima koje vežemo uz održivi razvoj, ali i upoznati vlastite kulture i običaje.

Konferencija je održana pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Sveučilišta u Zagrebu te Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Konferenciju su podržali i hrvatski povjerenik u Europskoj komisiji Neven Mimica, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i zastupnici Europskog parlamenta: Dubravka Šuica, Marijana Petir, Davor Škrlec, Željana Zovko, Ruža Tomašić i Biljana Borzan.

Posted in Uncategorized.