Održan okrugli stol „KRAVATA – SIMBOL FRANCUSKO-HRVATSKOG PRIJATELJSTVA“

U petak, 1. ožujka 2019. godine, u prostorijama Europskog doma u Zagrebu, održan je okrugli stol u organizaciji Kluba za javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, u suradnji s Academiom Cravaticom i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Ovim događanjem je simbolično otvoren ovogodišnji Mjesec Frankofonije, manifestacija koja se u našoj zemlji već tradicionalno obilježava tijekom čitavog mjeseca ožujka.

Na okruglom stolu naziva „Kravata – simbol francusko-hrvatskog prijateljstva“, uz moderaciju Maje Peterlić, sudjelovali su dr. sc. Zdenka Weber, muzikologinja, diplomatkinja i dobitnica visokog francuskog odličja Vitez reda umjetnosti i književnosti, Marijan Bušić, osnivač i ravnatelj Academie Cravatice, dr.sc. Goran Bandov, suvoditelj Kluba za javnu diplomaciju, stručnjak za međunarodne odnose i prodekan na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld te Nicolas Pekić, poduzetnik i direktor tvrtke Efficiens Europe. Uz uvodnu riječ Mire Gavrana, književnika i prvog Veleposlanika kravate, te pozdravni govor Njegove Ekselencije Philippea Meuniera, veleposlanika Francuske Republike u Hrvatskoj, okrugli stol približio je prisutnima neka iskustva Hrvata koji su se kroz profesionalne odnose, poslove i putovanja osvjedočili u zbližavanje ovih dvaju naroda izvan konvencionalnih i najuže poslovnih kodova ponašanja.

Goran Bandov ukratko je prikazao povijest hrvatsko-francukih odnosa s naglaskom na njihov razvoj i obilježja tijekom posljednjih godina, otkako je Republika Hrvatska postala članicom Europske unije. Marijan Bušić osvrnuo se na početke rada Academie Cravatice i prisjetio svojih boravaka u Francuskoj vezano za oformljivanje ideje o promoviranju kravate kao izvorno hrvatskog proizvoda. Zdenka Weber je s pristunima podijelila svoja sjećanja na ugodna druženja tijekom boravaka na stipendijama i studijima u Francuskoj i Njemačkoj te predstavila novoobjavljenu austrijsku knjigu o povijesti i podrijetlu kravate. Nicolas Pekić, nositelj dvojnog državljanstva, kao direktor tvrtke koja se bavi posredovanjem u prometu nekretninama, iz svojega je poduzetničkog kuta podijelio svoja iskustva vezana za francusko-hrvatska poslovanja i suradnje.

Uz prisustvo uglednih gostiju iz svijeta diplomacije, ministarstava i javnog života, manifestacija je završena otvorenjem didaktičke izložbe „Priča o kravati“ Academie Cravatice i Muzeja kravate.

Posted in Novosti.