Svečano otvaranje UN Akademije 2019.

Svečanim otvaranjem, održanim u srijedu, 6. ožujka u prostorijama Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, započelo je deseto izdanje UN Akademije, specijalističkog obrazovnog programa kojeg tradicionalno organiziraju Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode i Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Desetu UN Akademiju pod naslovom “Ujedinjeni narodi i suvremeni sigurnosni izazovi” otvorili su prigodnim uvodnim govorima gđa. Zdravka Bušić, državna tajnica za političke poslove Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, g. Dubravko Žirovčić, voditelj Službe za diplomatsko usavršavanje Diplomatske akademije MVEP RH i g. Petar Popović, predsjednik Hrvatskog društva za Ujedinjene narode.

Program pohađa tridesetak polaznika, redom mlađi zaposlenici iz javnog i privatnog sektora te studenti diplomskih i poslijediplomskih studija odabrani putem javnog natječaja između više od 180 kandidata. U ciklusu od deset predavanja upoznat će se s temeljnim znanjima o sustavu i radu Ujedinjenih naroda, procesu donošenja odluka, značenju Ujedinjenih naroda u rješavanju važnih globalnih pitanja, te odnosima između UN-a, drugih međunarodnih organizacija i vlada država članica. U općem dijelu programa pruža se uvid u temeljnu strukturu i tijela UN-a, dok se poseban ciklus predavanja na izabranu aktualnu temu bavi suvremenim sigurnosnim izazovima poput terorizma, klimatskih promjena i kibernetičke sigurnosti.

Predavači su vodeći hrvatski stručnjaci za međunarodne odnose s bogatim iskustvom rada u okvirima Ujedinjenih naroda, napose iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova i drugih tijela državne uprave RH, akademske zajednice, kao i međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj.

Posted in Uncategorized.