Tri pitanja HDUN-a za Miru Gavrana, uglednog književnika i prvog hrvatskog veleposlanika kravate, povodom obilježavanja Dana kravate 18. listopada

U povodu Dana kravate koji se obilježava 18. listopada, na tri pitanja HDUN-a odgovara ugledni književnik i prvi hrvatski veleposlanik kravate Miro Gavran. Upravo na inicijativu Kluba za javnu diplomaciju HDUN-a, a u organizaciji neprofitne ustanove Academia Cravatica 2018. godine je i pokrenut taj uspješan i u javnosti prepoznat i priznat projekt imenovanja hrvatskog veleposlanika kravate. Organizaciji se godinu poslije pridružio i treći partner- renomirani Hrvatski diplomatski klub.

………..

1. Prije dvije godine ponijeli ste titulu prvog hrvatskog veleposlanika kravate. Kakva su iskustva?

– U početku sam bio iznenađen i sretan što mi je pripala ta čast, a nedugo nakon inauguracije imao sam više prigoda u Hrvatskoj  i inozemstvu   zahvaljujući ovoj laskavoj tituli  govoriti ne samo o kravati, nego i o našoj domovini. Ugodno su me iznenadile pozitivne reakcije i u Hrvatskoj i u inozemstvu – uvjerio sam se da priča o kravati i nama domaćima pruža mogućnost da jasnije definiramo svoj identitet i vrijednosti kojima težimo.

2. Koliko bi, prema Vašem mišljenju i iskustvu, Hrvatska morala poraditi na kravatnoj diplomaciji o čemu je bilo riječi na stručnom skupu 2018.godine?

– Uvjeren sam da kravatna diplomacija može biti velika pomoć našoj pravoj službenoj diplomaciji da u prvim kontaktima u inozemstvu s ljudima koji nemaju velikih spoznaja o Hrvatima i Hrvatskoj i našoj kulturi steknemo  važne početne simpatije. Također sam uvjeren da kravatna diplomacija može biti od velike pomoći našim turističkim radnicima diljem svijeta. Usuđujem se ustvrditi da brendiranje naše zemlje više nije moguće bez priče o kravati, odnosno da se kroz nju najlakše može realizirati.

3. Koronavirus mnogima je poremetio planove i zdravlje je sada na prvom mjestu. Smatrate li da je ovo vrijeme izazova koje može donijeti i velike prilike i koje? Kakvi su Vaši planovi?

– Meni kao piscu ovo vrijeme izolacije nije puno naškodilo jer je pisanje samotni posao i doista sam puno pisao i proljetos u vrijeme lockdowna a i preko ljeta…ali je meni kao kazališnom čovjeku i mome Teatru GAVRAN to donjelo velike poslovne štete…moje brojne inozemne premijere i promocije bile su nužno otkazane ili odgođene, takodjer i brojne izvedbe Teatra GAVRAN, izvedbu naše nove premijere “Savršeni partner” realizirali smo s tromjesečnom odgodom…Srećom: stanje se postupno normalizira tako da sam početkom ovoga mjeseca imao prvu inozemnu premijeru u Poljskoj, a do kraja godine me očekuju premijere u Njemačkoj, Rusiji i Češkoj, te dva GavranFesta, festivala meni posvećena, jedan u Beogradu u Srbiji, a jedan u Augsburgu u Njemačkoj. U proteklim mjesecima svi smo se vježbali u skromnosti a i u kreativnom snalaženju u djelovanju  u otežanim uvjetima… Život ide dalje i nadam se da će iduća godina biti bolja od ove koja nas je sve iznenadila i zatekla.

Posted in Uncategorized.