Obraćanje Predsjednice HDUN-a dr. Dubravke Šimonović povodom 30. obljetnice hrvatskog članstva u Ujedinjenim narodima

May be an image of text that says 'OBLJETNICA MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE ANNIVERSARY OFINTERNATIONAL RECOGNITION OF THE REPUBLIC OF CROATIA 1992 2022'

Prijemom u Ujedinjene Narode prije 30 godina, 1992. godine, Republika Hrvatska je potvrdila svoju samostalnost i pridružila se ostalim državama članicama UN-a u izgradnji međunarodnog poretka utemeljenog na miru i sigurnosti, održivom razvoju, zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Republika Hrvatska je prihvatila temeljne UN-ove međunarodne ugovore na području ljudskih prava, a tijekom 30 godina brojni su diplomati i eksperti iz Hrvatske aktivno doprinijeli radu UN. Meni je osobita čast i zadovoljstvo da sam u grupi eksperata/ica iz Hrvatske koji su doprinijeli primjeni i razvoju međunarodnih instrumenta na području ljudskih prava. 12 godina sam bila članica UN CEDAW Odbora, nezavisnog tijela koje prati primjenu UN-ove Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena te njegova predsjednica 2 godine (2008.-2009.), kada je došlo do značajnog poboljšanja efikasnosti njegova rada jer je broj zasjedanja povećan na tri godišnje. Nakon toga, od 2015. pa do prošle godine, sam bila UN-ova Posebna izvjestiteljica za uklanjanje nasilja nad ženama (2015.-2021.), te sam kroz taj rad i putovanja osjetila snagu i značaj imena UN-a i ovog mandata, ali i slabosti i mane vezane uz neispunjena očekivanja od UN-a i njegovih ekspertnih mehanizama. Izradila sam 22 izvješća za UN-ovu Opću Skupštinu i za UN-ovo Vijeće za ljudska prava te sam time, nadam se, doprinijela jačanju primjene međunarodnih instrumenta za zaštitu ljudskih prava žena i djevojčica te prevenciju nasilja nad ženama, posebice putem Femcide Watch inicijative koju sam pokrenula i koju je prihvatio veliki broj država, uključujući i Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske.

Danas, kao predsjednica HDUN-a, koje je osnovano kako bi promicalo znanje i ideje UN-a u Republici Hrvatskoj, pozivam sve, a posebno mlade da aktivno prate rad UN-a putem modernih tehnologija i webcasta te da se uključe u brojne aktivnost koje UN održava te neprestano poziva na široku participaciju. Posebno je važno jačanje zaštite ljudskih prava koja nisu još uvijek na razni na kojoj bi trebala biti, i u Republici Hrvatskoj i drugim državama, a sukladno prihvaćenim međunarodnim standardima. Iskoristimo ovu značaju obljetnicu hrvatskog članstva u UN-u za jaču i bolju primjenu međunarodnih instrumenta za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Posted in Uncategorized.