Otvorena treća UN Akademija – program obrazovanja o UN-u

Zagreb, 25. siječnja 2012. – U organizaciji Hrvatskog društva za Ujedinjene narode (HDUN) i Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH (MVEP), i uz potporu Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u RH, u prostorijama Diplomatske akademije započeo je danas tromjesečni obrazovni program pod nazivom UN Akademija.

Ovogodišnji, treći ciklus UN Akademije otvorili su potpredsjednica HDUN-a Ana Brnčić, ravnatelj Diplomatske akademije dr.sc. Mladen Andrlić i Sita Sonty iz Ureda za javne poslove Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u RH.

Potpredsjednica HDUN-a Ana Brnčić tom je prigodom izjavila: „Vjerujemo da UN Akademija, koju Hrvatsko društvo za UN organizira po treći put, pridonosi širenju znanja o UN-u i, dugoročno, sposobnosti Hrvatske da sudjeluje u donošenju odluka o globalnim izazovima današnjice“.

Prvo predavanje polaznicima UN Akademije održao je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, na temu „Uvod u sustav Ujedinjenih naroda“.

Polaznici UN Akademije, njih više od 25, odabrani su putem javnog natječaja među više od 200 kandidata, a imat će priliku pobliže se upoznati sa sustavom Ujedinjenih naroda, njegovom ulogom na planu međunarodnih odnosa te njegovim značajem u suočavanju s globalnim izazovima današnjice poput održavanja međunarodnog mira i sigurnosti, borbe protiv siromaštva, afirmacije ljudskih prava itd. Pored općeg dijela programa, koji pruža uvid u temeljnu strukturu i tijela Ujedinjenih naroda, poseban je blok predavanja posvećen odnosu i ulozi UN-a u međunarodnom financijskom sustavu.

Posted in Novosti.