Održan panel Sjeverna Afrika i Bliski istok – UN u praksi

U organizaciji Model UN kluba Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, na Fakultetu političkih znanosti, održan je panel pod nazivom „Sjeverna Afrika i Bliski istok – UN u praksi“.

Uvodnu riječ održao je predstavnik MUN kluba Kuzman Novak, a panel je otvorila moderatorica diskusije dr. sc. Đana Luša s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, članica Kluba za Javnu diplomaciju Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, podsjetivši na Arapsko proljeće i druge događaje koji su utjecali na sadašnje stanje u regiji. U raspravi usmjerenoj ka ulozi Ujedinjenih naroda u rješavanju humanitarnih i sigurnosnih izazova u ovim regijama sudjelovali su prof. dr. sc. Petar Popović, stručnjak za geopolitiku s DIU Libertas Međunarodnog sveučilišta i potpredsjednik Hrvatskog društva za Ujedinjene narode, te dr. sc. Boris Havel iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova predstavivši orijentalistiku kao pristup izučavanju ove civilizacije. Prof. dr. sc. Enes Kulenović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu bavio se pitanjem humanitarne intervencije kao izazova UN-a dok je dr. sc. Stipe Buzar s DIU Libertas Međunarodnog sveučilišta prikazao važnu ulogu identiteta u pronalaženju rješenja za napetu situaciju na Bliskom istoku.

Nakon zanimljivih izlaganja, sudionici su imali priliku za raspravu s panelistima o njihovom viđenju Islamske države, ulozi Zapada u smirivanju napetosti i budućnosti međunarodnog poretka.

Model UN klub zahvaljuje na velikom interesu za prvi u nizu budućih panela te poziva sve zainteresirane na aktivno uključivanje pri izradi programa i aktivnosti s ciljem aktualiziranja zbivanja u međunarodnoj zajednici.

Posted in Novosti.