U Mostaru od 26. do 30. travnja održana deveta po redu međunarodna konferencija Mostar International Model United Nations (MOSTIMUN)

U organizaciji studenata Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, od 26. do 30. travnja održana je deveta po redu međunarodna konferencija Mostar International Model United Nations (MOSTIMUN).

Kroz zasjedanja četiri vijeća Ujedinjenih naroda, sudionici su imali priliku raspravljati o aktualnim i budućim globalnim pitanjima. Konferencija je obuhvatila širok spektar tema, od nemira u Kashmiru, terorističih aktivnosti Boko Harama u Nigeriji, prava žena u Indiji, uloge žena u profesionalnoj sferi, prava manjina, nestašice vode na Bliskom istoku do Tajvanske krize u jednako bliskoj i dalekoj 2049. godini.

Delegaciju Model UN kluba Hrvatskog društva za Ujedinjene narode činile su studentice Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Kristina Marinov i Sonja Trgovčić te Leon Runje, student Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Svo troje bili su delegati u Vijeću sigurnosti predstavljajući Rusku Federaciju, Sjedinjene Američke Države i Indiju/Nigeriju. Kroz tri intenzivna dana zasjedanja rad naših predstavnika i cijelog vijeća urodio je jednoglasnim prihvaćanjem dviju rezolucija, potpisivanjem dva bilateralna i jednog multilateralnog ugovora.

Za svoj trud i zalaganje, članovi Model UN kluba dobili su priznanja organizatora: Kristina Marinov osvojila je prvu nagradu „Best Delegate“, a Leon Runje dobio je priznanje „Honourable Mention“ za izraziti doprinos raspravi. Ovim putem im čestitamo!

U nadolazećim mjesecima članove Model UN kluba očekuju dvodnevna simulacija rada NATO-a i međunarodna konferencija MUNSC Salient o skrivenim licima rata u Ljubljani te pripreme za ovogodišnje izdanje ZAGiMUN-a koji će se održati od 2. do 6. listopada.

Posted in Uncategorized.