Održan 5. Međunarodni dan sporta za razvoj i mir

Na prijedlog Međunarodnog olimpijskog odbora i UN-a 23. kolovoza 2013. Opća skupština UN-a proglasila je 6. travnja Međunarodnim danom sporta za mir i razvoj. Upravo na taj dan 1896. u Ateni su otvorene prve moderne Olimpijske igre. U rujnu 2015. godine Ujedinjeni narodi prihvaćaju rezoluciju Program za održivi razvoj 2030. u kojoj je istaknuta ključna uloga sporta u ostvarivanju razvoja i mira, promicanja tolerancije i poštovanja.

Hrvatska olimpijska akademija, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode su 6. travnja u sjedištu HOO-a u Zagrebu petu godinu u nizu pristupili obilježavanju Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir potpisavši sporazum o suradnji. Ovim sporazumom promiču se zajedničke vrijednosti za doprinos miru i boljem svijetu kroz sport te se naglašava važnost zajedničkog ostvarivanja Globalnih ciljeva održivog razvoja. Malonogometni turnir i košarka 3 na 3 održani su na Zagrebačkom Velesajmu u subotu, 7. travnja, od 10:00 do 14.00 sati.

Uvodni govor održala je Josipa Zubak, glavna tajnica Hrvatskog društva za Ujedinjene narode i organizatorica 5. Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir: “ Ujedinjeni narodi prepoznali su ulogu sporta kao moćnog alata za osvještavanje o ključnim društveno-političkim pitanjima. Globalni ciljevi za održivi razvoj nastoje učiniti svijet boljim i pravednijim mjestom. Kroz vašu potporu i sudjelovanje, vjerujemo da zajednički do 2030. godine možemo postići konkretne rezultate.”.

Prije samog početka turnira sve kapetanice i kapetani ekipa svečano su potpisali certifikate obećanja za stvaranje partnerstva u postizanju Globalnih ciljeva održivog razvoja koje su također potpisali i partneri iz Katara, Trinidada i Tobaga, Tanzanije i Turske. Podizanjem bijelih kartona sudionici podržavaju međunarodnu akciju „White Card“ koja simbolizira predanost mirovnim naporima u svijetu.

Ove godine smo u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice i Hrvatskim Crvenim križem organizirati akciju prikupljanja higijenskih potrepština i prehrambenih namirnica za tražitelje azila i azilante. Prijavljene ekipe igrale su paralelno na tri terena (dva terena za mali nogomet i jedan teren za košarku 3 na 3) dok su tijekom pauze između utakmica sudionici igrali stolni tenis i nogomet u balonima na napuhavanje.

Turnir je otvoren nogometnom revijalnom utakmicom između ekipa Hrvatskog kluba olimpijaca i Hrvatske radio televizije. Košarku 3 na 3 igrale su ekipe Bez presedana – HOK, Dag Hammarskjöld, HASS, HDUN, Studentski zbor UNIZG te Studenti VŠMOD, dok su mali nogomet igrale ekipe Hrvatski klub olimpijaca, Forum mladih prsten, Futsal FPZG, HRT, Hrvatski Crveni križ (tražitelji azila), Isusovačka služba za izbjeglice (tražitelji azila, azilanti, zaposlenici), Reformatori te UN Akademija.

Pobjednički pehar za košarku 3 na 3 podignula je ekipa Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, dok je nogometni pehar osvojila ekipa UN Akademije.

Posted in Uncategorized.