Objavljeno Izvješće SDG Index and Dashboards za 2018. godinu

Izvješće SDG Index and Dashboards objavljuje se svake godine kako bi se vidio napredak zemalja u postizanju Globalnih ciljeva održivog razvoja. Ovogodišnje izvješće uključuje nekoliko poboljšanja i dodataka u odnosu na prethodne verzije. Prvi put uključuje podatke o trendovima. Dodani su novi pokazatelji kako bi se točnije mogli obuhvatili Ciljevi održivog razvoja i ciljevi koji su povezani s njima.

Ovo Prema navedenom Izvješću, od 156 obuhvaćenih zemalja, Švedska je 2018. godine zauzela prvo mjesto u postizanju ciljeva. Zadnje mjesto pripalo je Srednjoafričkoj Republici, a Hrvatska je na 21. mjestu. Izvješće na zanimljivi način prikazuje ostvarivanje ciljeva: zelenom bojom označeni su ciljevi koji su ostvareni, a crvenom bojom oni na kojima je potrebno najviše raditi.  Prema ovome, Hrvatska nema niti jedan crveni cilj, ali s druge strane, ima samo jedan zeleni cilj (SDG 1, No poverty). Izvješće za 2018. godinu možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://www.sdgindex.org/reports/2018/.

Sachs, J., Schmidt-Traub, G., Kroll, C., Lafortune, G., Fuller, G. (2018): SDG Index and Dashboards Report 2018. New York: Bertelsmann Stiftung and Sustainable Development Solutions Network (SDSN).

Posted in Uncategorized.