SDG blog #11: Maja Marić

SDG blog #11: Maja Marić

Inkluzija u društvu kreće od pojedinca

Globalni ciljevi održivog razvoja do 2030. doneseni u rujnu 2015. godine, do danas su aktivirali mnogobrojne projekte koji za svrhu imaju ispunjenje jednog ili više ciljeva iz spomenutog dokumenta. Hrvatsko društvo za Ujedinjene narode, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska olimpijska akademija već niz godina uspješno surađuju kao partneri u organizaciji obilježavanja Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir (MDSRM) u sklopu kojeg se održavaju cjelodnevni turnir u košarci 3 na 3 i malom nogometu, ali i brojne druge aktivnosti. Uz turnir, u kojem sada već tradicionalno sudjeluju brojne udruge, sportski klubovi, Hrvatski crveni križ te mnogi drugi, MDSRM obilježava se i provođenjem kampanje u kojoj poznati hrvatski sportaši podižu bijele kartone u sklopu globalne #WhiteCard kampanje. Svi smo naviknuli na sportskim terenima vidjeti žute ili crvene kartone koji označavaju opomenu, prekršaj, stegovnu mjeru te u konačnici isključenje, no simbolična bijela boja mira, povezana sa sportskim terenom simbolizira sve ono suprotno uobičajenim sportskim simbolima žutog ili crvenog kartona. Podizanjem bijelog kartona šalje se poruka predanosti mirovnim naporima u svijetu, zajedništva, inkluzije i jednakosti. Kroz nekoliko godina provedbe samog projekta u kampanju su se uključili sportaši poput Marija Možnika, Danire Nakić, Dubravka Šimenca, Rukometnog kluba PPD Zagreb, Line Červara, Kristine Tomić, Snježane Pejčić, MNK AFC Universitas, Futsal Dinama, Ivana Mikulića, Lovre Kalinića, braće Sinković te mnogih drugih.

Međunarodni dan sporta za razvoj i mir okuplja spomenute partnere upravo oko cilja broj 17. Partnerstvom do ciljeva. Udruženim djelovanjem, partneri u projektu svake godine okupljaju brojne sudionike iz raznih životnih okruženja, pa se stoga na turniru vrlo često susretnu momčadi sastavljene od bivših Olimpijaca, glumaca poznatih zagrebačkih kazališta, polaznika UN Akademije, tražitelja azila i azilanata, štićenika udruga za izbjeglice te mnogih drugih. Ovakva vrsta inkluzije i zajedništva najbolji je dokaz i pokazatelj same poruke koja se šalje podizanjem bijelih kartona u znak mira. Međutim, ono što sve nas u organizaciji MDSRM najviše raduje je trajna vrijednost i ostavština koja je vidljiva iz svakodnevnog rada sudionika projekta. Na ovogodišnjem MDSRM, koji se zbog pandemije održao u izmijenjenom, ponajviše digitalnom obliku, čast nam je bila među sudionicima koji su se priključili #WhiteCard kampanji imati i dvije posebne grupe sudionika čiji rad ostavlja trag u svakodnevnim životima na poseban način.

Judo klub osoba s invaliditetom Fuji iz Velike Gorice od prvog dana svog djelovanja okuplja djecu sa različitim vrstama invaliditeta, ali isto tako i njihove vršnjake bez invaliditeta. Svojim radom žive inkluziju uključujući sve one koji su željni biti dijelom njihove priče. Vole istaknuti kako su u njihovoj dvorani svi jednaki, a najbitnije im je da svi mogu učiti od svakoga, odnosno da svako dijete ili odrasla osoba uključena u sam rad Kluba svakodnevno dobiva nova znanja i vještine. Osim judo treninga, provodi se i cijeli niz drugih aktivnosti u kojima vrlo često čak i djeca bez invaliditeta imaju više koristi od cijelog programa s obzirom da uče ne samo kako raditi i pomagati osobama s invaliditetom nego kako za njih omogućiti potpunu inkluziju u sportu, ali i svakodnevnom životu općenito.
Krenuvši od judo treninga, vrlo brzo program se proširio na mnogobrojne aktivnosti poput putovanja, izleta, druženja, odlazaka u kino ili kazalište i svih ostalih svakodnevnih aktivnosti. Klub broji 40-ak članova te još 20-30 djece bez invaliditeta koja sudjeluju u radu uz desetak trenera, asistenata i fizioterapeuta.

Osim Judo kluba osoba s invaliditetom Fuji, kampanji se priključio i Handball IN – prvi rukometni program za djecu s poteškoćama u razvoju u Hrvatskoj. Glavni cilj ovog programa je socijalizacija i inkluzija djece s poteškoćama u razvoju kroz treninge, igru i druženje. S obzirom da djeca s poteškoćama u razvoju nemaju puno mogućnosti za uključivanje u svakodnevne aktivnosti, njihova se svakodnevica uglavnom svodi na školu i terapije, stoga je upravo sport idealan način za njihovu inkluziju u zajednicu u kojoj žive. Među polaznicima djeca pronalaze prijatelje, drugu djecu koja ih na neki način razumiju i prihvaćaju. Treninzi su ispunjeni smijehom, vedrinom, ali i edukacijom te treninzima osmišljenim za potrebe njihovog motoričkog razvoja i napretka.

U organizaciji MDSRM, upravo ovakvi sudionici dokaz su da Globalni ciljevi nisu samo zapisana slova na papiru, nego da su oni itekako vrlo provodljivi u zajednici. Potrebno je krenuti od pojedinca, pronaći način, pronaći kanale komunikacije i provedbe te uključiti svoju najbližu zajednicu jer već i mali korak može biti veliki prema krajnjem ispunjenu cilja, i to bilo kojeg od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja do 2030.

O autorici:

Maja Marić je članica Hrvatskog društva za Ujedinjene narode zadužena za organizaciju obilježavanja Međunarodnog dana sporta za razvoj i mir u partnerstvu sa Hrvatskom olimpijskom akademijom i Hrvatskim olimpijskim odborom.

Posted in Novosti.