Tri pitanja HDUN-a za Marijana Bušića, osnivača i ravnatelja neprofitne ustanove “Academia Cravatica”

U povodu Dana kravate koji se obilježava 18. listopada, na tri pitanja HDUN-a odgovara osnivač i ravnatelj neprofitne ustanove “Academia Cravatica” Marijan Bušić poznatiji i kao Gospodin Kravata! Na inicijativu Kluba za javnu diplomaciju HDUN-a, a upravo u organizaciji neprofitne ustanove Academia Cravatica 2018. godine je pokrenut uspješan i u javnosti prepoznat i priznat projekt imenovanja hrvatskog veleposlanika kravate. Organizaciji se godinu poslije pridružio i treći partner- renomirani Hrvatski diplomatski klub.

………..

1. Od kuda fascinacija kravatom?

– Već u godinama odrastanja kravata mi se otkrila kao znak zrelosti, dostojanstva, svečanosti. Rijetke su bile prigode za vezanje, no sve sam sa sve većom radosti iskoristio. Naišao sam na crteže načina vezanja u prilogu Vjesnika u srijedu ,tako da sam samostalno vezao svoje kravate. Još kada sam pročitao o hrvatskom podrijetlu u „Sociologiji“ Rudija Supeka!

Loveći klenove na potoku svoje mladosti te 1970. sanjao sam kako ću svijetu ispričati priču o kravati. Bližnjima sam citirao Arhimeda kako se svijet može pokrenuti polugom ako imaš čvrstu točku u kozmosu. Jasno, kravata je za mene čvrsta točka.

O duljini i snazi poluge, o duljini puta tada nisam toliko mislio. Mladost.

1989. su se počeli otvarati prostori za djelovanje,koje sam počeo koristiti.

2. Koliko bi, prema Vašem mišljenju i iskustvu, Hrvatska još morala poraditi na kravatnoj diplomaciji?

– Praktično djelovanje je pokazalo da sam ne možeš. Potrebna je velika poluga i mnogo ljudi dobre volje, svatko sa svojim talentom, koji su spremni na duži put. Već su temeljne stvari pomaknute ali put je dug.

Velika je prednost što je kravata znak diplomacije. Druga je prednost što su Francuska pa potom Engleska kravatu prepoznale, usvojile, unaprijedile i svijetom pronijele. Treća prednost je što velika većina nacija kravatu smatra svojom.

Hrvatska nije iskoristila ni jedan promil mogućnosti kravatne diplomacije.

3. Gospoda Miro Gavran i Igor Rudan prva su dva imenovana veleposlanika kravate. Jesu li opravdali povjerenje prema vašem mišljenju i kakvi su daljnji planovi?

– Hvala Klubu za javnu diplomaciju HDUN-a na suradnji, hvala i Hrvatskom diplomatskom klubu.Gospoda veleposlanici kravate su odličan izbor, a najbolje od svega je što njihova služba nije gotova.

Pandemija je većinu stvari ograničila i usporila, ali žar jamči da će se plamen razgoriti, a zreli plodovi su pred nama.

Posted in Kolumne, Novosti.